152015júl

HU-GO bírság riasztás funkció bevezetése

A jogkövető fuvarozók védelméért – 2015. július 15-én a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer újabb szolgáltatással bővül. Az érdekképviseleti szervezetek hatékony közreműködésének köszönhetően a fuvarozók igényeinek megfelelően bevezetésre kerül a bírság riasztás funkció.

A nemzetközi szinten is egyedülálló funkció célja a jóhiszeműen tévesztő fuvarozók védelme. Az e-mail üzenetben történő értesítés felhívja a figyelmet az ellenőrzési rendszer által érzékelt téves felhasználói beállításokra, így azok ellenőrzésével és kijavításával, ill. szükség esetén egyenlegfeltöltéssel elkerülhetők a sorozatos bírságok.

A fejlesztéshez a belső teszteket követően a fuvarozói érdekképviseletek, fuvarozó vállalkozások, bevallási közreműködők, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatékony közreműködésére volt szükség. A partnerek közötti magas színvonalú együttműködésnek köszönhetően a tesztelés második fázisa 2015. májusában sikeresen lezárult, így a jogalkotó Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, valamint az e-útdíj rendszerben a jogosulatlan úthasználat szankcionálását végző Rendőrhatósággal való egyeztetéseket követően a HU-GO rendszerben regisztrált fuvarozó vállalkozások július 15-től használhatják a funkciót.

A bírság riasztás funkció a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználónak az általuk megadott e-mail címre figyelmeztetést küld, ha az ellenőrzési rendszer jogosulatlan úthasználatot állapít meg vagy vélelmez. Fontos, hogy a jogszabályi megfelelés miatt a riasztási rendszer nem változtatja meg a bírságolás rendjét, a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatok a zárt ellenőrzési rendszerben átadásra kerülnek a Hatóság számára.

A bírság riasztás funkciót a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználók vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz igénybevételével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. A bírság riasztás funkció alapbeállításként inaktív. Ezt a funkciót igény esetén a regisztrált felhasználóknak aktiválni kell.

Érdemes ezzel együtt újra átismételni azokat a fontos tudnivalókat, melyekre odafigyelve könnyen elkerülhetők az e-útdíjas bírságok. A viszonylati jeggyel közlekedők esetében fontos, hogy a jegyet az úthasználat megkezdése előtt, előre vásárolják meg. A viszonylati jegy csak a kifizetést követően érvényes. Az egy irányba megváltott viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot. Aki fedélzeti eszközzel (OBU) végzi az útdíj bevallását, annak pedig a HU-GO rendszerben megadott adatok helyességének ellenőrzésén túl (rendszám, felségjelzés, tengelyszám, környezetvédelmi besorolás) arra kell odafigyelnie, hogy a fedélzeti eszköz be legyen kapcsolva és megfelelően működjön, továbbá, hogy fel legyen töltve az e-útdíj egyenleg az utazáshoz szükséges összeggel.

Bízunk benne, hogy a bírság riasztás szolgáltatás is hozzájárul az e-útdíj fizetése során tanúsított jogkövető magatartás elősegítéséhez, ezáltal a jogkövető fuvarozó vállalkozások versenyképességének fenntartásához.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *