312013máj

Előre megváltott viszonylati jegy az útdíj esetében

A HU-GO rendszerben a díjfizetési kötelezettséggel terhelt járművek vezetőinek két módon lesz lehetőségük megtenni az útdíjbevallást: egyik módja a járművön elhelyezett, az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveinek megfelelő fedélzeti eszköz, másik módja pedig az előre megváltott viszonylati jegy.

A díjkötelezett úthasználóknak lehetőségük lesz előre megtervezni útvonalukat, és a tervezett szakasznak megfelelően előre jegyet váltani. Ezen előre megváltott, úgy nevezett viszonylati jegyek elérhetőek lesznek országszerte az értékesítési pontokon, azaz az ügyfélszolgálatoknál és viszonteladóknál, továbbá online felületen a közeljövőben elinduló HU-GO portálon.

Viszonylati jegy vásárlás az interneten, online

Az útvonal megtervezéséhez szükség lesz a kezdő és végpont megadása mellett maximálisan négy érintési pont megadására, továbbá a járműre vonatkozó legfontosabb adatok, mint a rendszám, a felségjel, a tengelyszám, a legnagyobb megengedett össztömeg, a környezetvédelmi besorolás, a kamionstop nyilatkozat és a gépjármű magasságának rögzítésére. Ez a szolgáltatás ideális azok számára, akik nem rendszeresen használják a hazai díjköteles útszakaszokat, azonban előre megtervezett útvonalakon kívánnak haladni a megadott napokon. A viszonylati jegy megváltható elővételben, valamint közvetlenül az utazás megkezdését megelőzően is, azonban minden esetben az úthasználat előtt megváltandó és fizetendő.

Az elővételben megvásárolható viszonylati jegyet legkorábban az úthasználat megkezdése előtt maximum 30 nappal lehet megváltani. Az ilyen módon megvásárolt jegy a kijelölt utazási időponthoz képest 2 naptári napig érvényes, és egyszeri használati jogosultságot biztosít majd a megtervezett útvonalra. A díjköteles útszakasz igénybevétele előtt megvásárolt jegy ezzel szemben csak a vásárlást követő naptári nap végéig érvényes, és szintén csak a megtervezett útvonal egyszer használatára jogosít fel.

Az ÁAK országszerte 20 ügyfélszolgálati pontot létesít majd, továbbá Hegyeshalom és Rajka közelében 3 saját értékesítési pontot nyit, ahol forint- és euró alapú, valamint bankkártyás fizetésre lesz lehetőség. Ezeken felül a vállalat egy 1700 értékesítőhelyből álló viszonteladói hálózatot épít ki, mely lefedi az ország teljes területét és a határállomásokat.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *