102015febr

Díjmentes autópályák, autóutak, autópálya szakaszok

A 2015. február 1-jétől hatályos rendelet értelmében díjmentesen használhatóak:

az M31-es valamint az M8-as autópályák, az M86-os autóút, az M4 autóútnak (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz) valamint az M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz. Az M9 autóút esetében nem kell fizetni a 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakaszon, valamint a Kaposvárt elkerülő szakaszon, (61. számú főút jelzés). Az M0 autóútnak az alábbi részei is díjmentesek maradtak: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz, M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz, Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

A körgyűrűn belüli gyorsforgalmi utak és az M0 további szakaszai díjkötelesek. Ugyancsak fizetni kell a városi elkerülők, autóutak használatáért is.

A megszokott időalapú vignetták mellett pl. heti, 10 napos, havi, éves, teljesen új, terület alapú, éves matricatípus vált elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járműveket illetően. Az új matricatípussal egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei éves e-matrica is kiváltható.

Az alábbi megyék gyorsforgalmi úthálózattal rendelkeznek, ezek esetében lehet éves megyei vignettát vásárolni:

Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala. Ezen terület alapú matricák esetében nincs havi bontás, egy évnél kisebb periódusra nem lehet útdíjat fizetni.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *