82017jan

Új díjmentes útszakaszok

A tapasztalatok szerint egyre többen váltják meg matricáikat online. Az autósok ötödik éve változatlan árakon vehetnek autópálya-matricákat 2017-ben is. Fontos megemlíteni: az úthasználati jogosultságok 13 hónapon át, azaz 2017. január 1-jétől 2018. január 31-én éjfélig érvényesek.

2017-ben az úthasználati díjrendszerben nincs jelentős változtatás. Az autósok számára fizetős utak köre 2017. január elsejétől csak az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-ossal bővült, más módon nem változik. A megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatának létrejöttével a mostanáig hiányzó Vas megyei matrica is lehetővé vált.

A megtett úttal arányos díjfizetési rendszerben a jogszabály szerint országos szinten több mint 80 elemi szakaszban történt változás január 1-ével. Fejér megyében ez a 7-es és 8-as főutat összekötő új elkerülő szakaszt érinti, amely fizetőssé vált, illetve a 801-es út 1,8 kilométernyi szakaszát.

2017. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

• az M0 autóút alábbi szakaszai:
o az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
o az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
o Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),
• az M31 autópálya,
• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
• az M8 autópálya,
• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,
• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.
A fentieken túl az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztették díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.
A térképek eléréséhez kattintson ide!
A térképeken megtekinthető a megyei matrica hatálya alatt használható úthálózat.

A megfelelő e-matrica díjkategória meghatározásához szükséges adatok (megengedett legnagyobb össztömeg, jármű fajta) a jármű forgalmi engedélyében találhatók.

A magyarországi díjfizetésre kötelezett utak kizárólag előre megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatók.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *