212014márc

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszert az e-útdíj rendszerre alapozzák?

Jól vizsgázott az útdíjfizetés kiszolgálására létrehozott HU-GO rendszer, olyannyira, hogy a több lépcsőben bevezetendő mobilfizetés alapjaként is ezt szándékozik felhasználni a kizárólagosság jogával felruházott NMF (Nemzeti Mobilfizetési Zrt.).

Mit takar az országos szinten bevezetendő mobilfizetési rendszer? Kezdetben vasút és buszjegyek, majd intelligens parkolás, még később színház- mozi- és koncertjegyek mobiltelefon segítségével történő kifizethetőségét, strandbelépő és szemétszállítás árának okostelefonnal való kiegyenlítését.

Az e-útdíj tavaly májusban történt bevezetése után kiderült, hogy a fizetés lebonyolítását kiszolgáló platform sokoldalú, és alkalmas a más mobil applikációkon keresztül történő fizetési tranzakciók bonyolítására is. Ezzel lehetőség nyílik még az idei évben az autópályadíjak mobilfizetésének bevezetésére, majd hamarosan a különféle közlekedési szolgáltatók utasai élvezhetik a kényelmi szolgáltatásokat. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2012-ben létesült, azóta 200 millió forintot költöttek el a szervezet kialakítására és fejlesztésére. A tavasszal induló első szolgáltatással célegyenesbe kerül a működése és megnyílik az út az egységes jogi, gazdasági és informatikai platformra épülő különféle mobilfizetési szolgáltatások előtt. A nemzeti mobilfizetési rendszer szolgáltatásainak bevezetésével az eddigi mobilfizetési lehetőségek is megmaradnak, a fogyasztó maga dönti el, hogy melyiket kívánja igénybe venni. Ugyanakkor az applikációk fejlesztői számára is fennáll a lehetőség, hogy a NMF rendszeréhez csatlakozzanak.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *