312013máj

E-útdíj személyautók részére is?

A július 1-jén bevezetésre kerülő e-útdíj egyelőre nem vonatkozik majd a személyautókra, azok továbbra is maradnak a jelenleg hatályos szabályozás alapján működő matricás rendszerben. Sem az elfogadott törvényben, sem a tarifákat szabályozó rendelettervezetben nem található utalás arra, hogy a közeljövőben terveznék a személyautók bevonását az e-útdíjas rendszerbe.

Ugyanakkor az ötlet már szóba került korábban. Alig több mint egy évvel ezelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan közleményt tett közzé, melyben megerősítik ugyan, hogy a személyautók és autóbuszok egyelőre a matricás rendszerben maradnak, említést tesznek azonban arról, hogy ezekkel a járművekkel legkorábban fél évvel az új rendszer bevezetése után önkéntesen csatlakozni lehet majd.

Ezt a lehetőséget azonban egy későbbi, 2012 szeptemberében kibocsátott kormányhatározat már teljesen kizárja. Egészen a rendelet megjelenéséig az volt az elképzelés, hogy ha az e-útdíjas rendszerben fizetni jobban megéri a személyautósoknak vagy motorosoknak, mint a matrica megvásárlása, önként beléphetnek az új rendszerbe. A jogszabályban ugyanakkor már kategorikusan kijelentik, hogy ilyen járművek nem választhatják az e-útdíjat.

A D1 kategóriába tartozó járművekre vonatkozó díjfizetési szabályozás a 37/2007. (III. 26.), a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról rendelkező, illetve a 36/2007. (III. 26.), az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló GKM rendeletekben található meg.

E pillanatban tehát nem csak, hogy tervben nincs a személyautók bevonása az új rendszerbe, a jelenleg is érvényben lévő kormányhatározat ennek a lehetőségét is kizárja. Marad tehát a matrica, amely a D1 kategóriában jelenleg hetente 2975, havonta 4780 forintot jelent, az éves matricáért pedig továbbra is 42 980 forintot kell majd fizetni. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára korábban arra is ígéretet tett, hogy az új rendszer bevezetésével nem változik a személyautók e-matricájának ára.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *