72014szept

A külföldiek körében is egyre népszerűbb az OBU-s útdíjfizetés

Az útdíj lerovásának két módja van, az egyik a viszonylati jegy vásárlása, az út megkezdése előtt, a másik pedig a fedélzeti egység elhelyezése a jármű fedélzetén. Ebben az esetben egy erre a célra kijelölt számláról történik az útdíj levonása, amelyet előzetesen kell feltölteni.

Az OBU-nak is nevezett (On-board Unit) fedélzeti egység számos változatban kapható, az egyik készülék többet tud, a másik kevesebbet, mindenesetre az útdíj fizetésének ez a legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja.

A sok esetben szivargyújtóba is csatlakoztatható készülék nyilvántartja a számlaegyenleget, figyelmeztet, ha fizetős útszakaszra érkezünk, és ha betápláljuk a jármű adatait, kalkulációt készít az útdíjra. GPS segítségével követi nyomon a gépjármű helyzetét, illetve azt, hogy mely érintett útszakaszon milyen hosszú utat tett meg a jármű. Az általa gyűjtött, illetve kalkulált információkat az utakon elhelyezett elektronikus kapuknak is továbbítja.

Láthatjuk, hogy a készülék használata mennyire leegyszerűsíti az útdíjfizetést, megóv az esetleges tévedésekből adódó büntetések fizetésétől. Mégis, a nemzetközi fuvarozók és külföldi szállítók körében csak lassan – a szakértők szerint pár hónap “tesztüzem” után – kezd elterjedni ez a remek megoldás.

A WebEye Magyarország Kft. MTI-nek eljuttatott május eleji közleményében arról számol be, hogy a fedélzetiegység-használók körében a külföldiek aránya az utóbbi időben ugrásszerű növekedésnek indult, és lassan megközelíti a 30%-ot. A külföldi fuvarozók között a legnagyobb arányban a román nemzetiségűek képviseltetik magukat, őket követik a lengyel és a szlovák kollégák.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *