42013nov

2075 helyett 2243 elemi útszakasz november végéig?

Tovább fogják bővíteni a díjköteles szakaszok számát, főként az ipari parkok térségében – tájékoztatott Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj projektszóvivője. Most 6513 km hosszúságú a díjköteles úthálózat, jelenleg 2075 elemi díjköteles szakaszból áll, ezek száma fog a fejlesztés eredményeképpen 2243-ra nőni.

A megfelelő kormányrendelet kihirdetése után az új rendszer várhatóan már 2013 november végéig megvalósulhat. Kibédi-Varga Lajos elmondása szerint dolgoznak az utólagos díjfizetés koncepcióján is (jelenleg a teljes rendszer pre-paid, azaz előrefizetéses működésű). A rendszer jújius 1-jén történt indulása óta 53,5 milliárd forint felett van az e-útdíjból származó bevétel és teljesíthető év végéig a 75 milliárdos célkitűzés.

A magyar elektronikus útdíjrendszerben az autópályák, az autóutak és a főúthálózat meghatározott szakaszai július 1-jével váltak fizetőssé, ami azt jelenti, hogy a mellékúthálózatot csak célforgalomra veheti igénybe a fuvarozó. Éves szinten már a kezdetektől fogva 150 milliárd forintos bevételt várnak az útdíjból, ami teljesülni látszik.

Az útdíjrendszer eddigi négy hónapjában a befizetések 63%-a folyt be viszonylati jegyből, a fennmaradó mintegy egyharmados részt teljesítették OBU-val a fuvarozók. Kibédi-Varga Lajos szerint nem is volt várható, hogy azonnal mindenki fedélzeti eszközt vásárol, de hosszabb távon, két-három év múlva az OBU-t használók aránya elérheti majd a kétharmadot, tehát a jelenlegi arány megfordulhat.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *