292016jún

Nyári e-matrica kisokos: tipikus felhasználói tévesztések

Itt a nyár, amikor sokan indulnak útnak, olyanok is, akik év közben egyébként nem közlekednek díjköteles utakon.

Az autópályák forgalma a nyaralóknak és a tranzitforgalomnak köszönhetően ilyenkor jelentősen megnő, ezért ebben az időszakban érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya matrica vásárlása során, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetést. A legfontosabb tudnivalókat két mondatban össze lehet foglalni: Az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Még a kifizetés előtt célszerű ellenőrizni a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét. Az ellenőrzési statisztikák és tapasztalatok rávilágítanak néhány felhasználói tévhitre, tipikus tévesztésre. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. alapvető célja és feladata a jogkövető magatartás elősegítése. Ezért ezekre a vásárlói hibákra felhívva a figyelmet könnyen elkerülhetővé válik a büntetés. A legjellemzőbbek ezek közül az utólagos vásárlás, a díjkategória tévesztés, illetve a rendszám tévesztés.

Utólagos vásárlás

A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák és a megállításos ellenőrzést végző csoportok az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával. Tehát nem elég az autópályán a legközelebbi benzinkúton megvenni a matricát, arról már korábban gondoskodni kell. Igaz ez az utazásokból hazatérve, az országhatár díjköteles úton történő átlépésekor is.

Autópálya matrica online vásárlása

D2-D1 díjkategória tévesztés

2015 januárban változtak a díjkategóriák, mégis sokan D1 kategóriában váltanak jogosultságot a D2-be átsorolt gépjárművükre. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradtak a D1 kategóriában (tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani). A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg. Kategória tévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével. Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

Rendszám tévesztés

A díjrendelet egyértelműen meghatározza, hogy e-matrica vásárlása során az autós feladata és felelőssége, hogy az adatok helyességét ellenőrizze, még kifizetés előtt. Ezt személyes vásárlás során a pénztárnál az aláírásával nyugtázza, online vásárlás esetén pedig válaszüzenetével hagyja jóvá. A jogszabály lehetőséget biztosít a rendszám tévesztés utólagos korrigálására, legfeljebb 3 karakter eltérésig. Ilyenkor a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban történő személyes ügyintézés során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, és karakterenként a jogszabályban foglalt 1470 Ft átírási költséget kell megfizetni. Így a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül, vagyis a korábban kiszabott pótdíjat nem kell megfizetni.

“U” díjkategória

A díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbuszok) kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. A személyautóval (D1) vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani. Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2 kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *