172013jún

Mit jelent a tranzit forgalom számára az útdíj bevezetése?

2013. július 1-jétől Magyarországon is bevezetésre kerül a megtett úttal arányos útdíjfizetési kötelezettség rendszere. A rendszer Európában nem ismeretlen, számos nyugat-európai országban bevezetésre került már. Jelen esetben az útdíjfizetési kötelezettség csak a 3,5 tonnás összsúlyú járművekre vonatkozik, ezért lehet arra számítani, hogy a bevezetése a fuvarozásból adódó  és tranzit forgalmat fogja erőteljesen befolyásolni az útdíjköteles útvonalakon.

Hazánkban több nagyon fontos oka volt a bevezetésének, az egyik, hogy nem állnak rendelkezésre források a gyorsforgalmi utak és autópályák építéséhez és fejlesztéséhez, továbbá, Európai Uniós tagállam lévén, igazodnunk kell az Uniós irányelvekhez. A harmadik fontos ok, hogy a jelen pillanatban érvényben lévő időarányos úthasználatidíj-rendszer (autópálya matrica) nem képes finanszírozni a gyorsforgalmi úthálózat biztonságos és színvonalas üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését. A negyedik ok, hogy az „igénybevevő és környezetszennyező fizessen“ elvét kívánták megvalósítani, vagyis az út használóival kívánják megfizettetni az út karbantartási költségeit és a hazai környezetszennyezés következményeinek a kompenzálását is a környezetszennyezőknek kívánják dedikálni. A negyedik fontos ok, hogy a környező országokban, a legtöbb helyen magasabb útdíjak vannak érvényben, és ha hazánk nem igazodik ezekhez az útdíj-színvonalakhoz, akkor az olcsó tranzitútvonal szerepét nyerheti el a régióban.

Láthatjuk, hogy az útdíj bevezetése számos szempont mérlegelésének következménye, és az eltérő szempontok akár egymás ellen hatva befolyásolják az útdíjköteles utak használóinak (nagyrészt tranzit tehergépjárművek) számát. Az, hogy a díj bevezetése bevételnövekedést fog-e eredményezni, ennek a számos paraméternek az összegződéséből fog adódni. De nem ez az egyetlen elvárt következmény, hiszen a cél az, hogy az autópályák használata úgy történjen, hogy azok fenntartása és karbantartása, és nem utolsósorban a környezet védelme, egytől egyig biztosított legyen.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *