312013máj

Milyen fedélzeti egységet lehet használni?

A 2013. július 1-jén bevezetésre kerülő, HU-GO névre keresztelt rendszerben két módon lesz lehetőség az útdíjbevallás megtételére. Az egyik módszer az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveinek megfelelő fedélzeti eszköz, míg a másik az előre megváltott viszonylati jegy.

A fedélzeti egységeknek több típusa is alkalmas az e-útdíj rendszerhez való csatlakozásra, melyeknek egyetlen közös jellemzője, hogy az úthasználati díj megfizetése a viszonylati jegyhez hasonlóan előre történik, azonban lényegesen egyszerűbben.

HU-GO kompatibilis OBU megrendeléséhez kattintson ide!

A gépjármű fedélzetén elhelyezhetőek úgynevezett OBU fedélzeti egységek, valamint flottakövetéssel, vagy GPS nyomkövetéssel foglalkozó gyártók egységei, mint bevallási közreműködők.

Az OBU fedélzeti egység az úgynevezett on-board-unit, melynek alapvető jellemzője, hogy a back-end egy diszpécserközpont, valamint a mögötte álló informatikai rendszer. Hazánkban elsősorban a tömegközlekedésben alkalmazott eszköz, melynek működési elve épülhet műholdas helymeghatározásra, urh-kommunikációra, valamint mobilkommunikációra. Emellett a másik fedélzeti eszköz, mellyel lehetőség lesz útdíjbevallásra, a flottakövetéssel és GPS-es nyomkövetéssel foglalkozó szolgáltatók fedélzeti egységei.

Az ÁAK, valamint a rendszer kiépítésében közreműködő partnerek célja, hogy azon járművek esetében, amelyek már fel vannak szerelve flottakövető és/vagy GPS-nyomkövető rendszerrel, ne jelentsen további költséget az új rendszerre való átállás. A cél az, hogy az ilyen fedélzeti egységekkel felszerelt járművek a már meglévő eszköz segítségével csatlakozhassanak a rendszerhez.

A tervek szerint a fuvarozók és a vállalkozások június 20-ától regisztrálhatják meglévő egységeiket a HU-GO rendszerében. Az útdíj megfizetése ezen platformon keresztül is előre fizetéssel történik. A fuvarozók a regisztráció során egyúttal egy folyószámlát is hoznak létre az útdíjszolgáltatónál, azaz az ÁAK-nál. Ezt a számlát előzetesen szükséges feltölteni, így egyenlege fedezetet biztosít a díjköteles utak használatához. A számla feltöltésére, ezzel a fedezet biztosítására az utazás során is lehetőség lesz a benzinkutakon hozzáférhető útdíjfeltöltő-kártyák megvásárlásával.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *