312013máj

Hogy ellenőrzik az e-útdíj megfizetését?

Az úthasználati díj megfizetését a rendőrség ellenőrzi, melyhez az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) szolgáltatja a szükséges adatokat. A nem jogosult úthasználók kiszűrése az ÁAK által telepített berendezésekkel történik. Az ÁAK meglévő ellenőrzési rendszerét kiegészítették oly módon, hogy a telepített díjellenőrző állomások, az úgynevezett portálok, valamint a mobil ellenőrző rendszerek a forgalom megállítása vagy lassítása nélkül képesek legyenek kiszűrni a jogosulatlan úthasználókat, a legváltozatosabb időjárási és fényviszonyok között is, minden napszakban.

A portálok az utak egy-egy keresztmetszetét felügyelik, és képesek az ott áthaladó jármű minden fontos adatát rögzíteni, azaz felismerik és tárolják az áthaladó járművek felségjelzését, rendszámát, tengelyszámát és fényképfelvételeit, ráadásul az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveknek megfelelően kommunikálnak az erre alkalmas fedélzeti berendezésekkel.

A fix ellenőrzési pontokkal szemben a mobil díjellenőrző berendezések legfontosabb jellemzője, hogy állandóan változó, kiszámíthatatlan és előre meg nem határozott helyszíneken és időpontokban vizsgálják a forgalmat.

A rendszeres és megfelelő ellenőrzés érdekében az ÁAK 2013 júliusától 74 új fixen telepített portált, valamint 45 új mobil ellenőrző egységet helyez üzembe, melyek nagymértékben segíteni fogják a hatóságok munkáját az országos szintre kiterjesztett, megtett úttal arányos díjszedési rendszer ellenőrzésében.

Jogosulatlan úthasználat észlelése esetén a fellépés a rendőrség hatásköre, melynek érdekében 50 új mobil bírságoló egységet kap a hatóság, a szankció pedig közigazgatási bírság kiszabása lesz. A bírság kiszabására két módon kerülhet majd sor. A szankció kiszabásának egyik módja a megállítás útján történő bírságolás, a helyszíni ellenőrzés során. A másik lehetséges bírságolási mód az objektív felelősség elve szerint történik: a közigazgatási bírságot helyszíni megállítás nélkül szabják ki a járműnyilvántartásba bejegyzett tulajdonossal, illetve üzembentartóval szemben.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *