12015nov

Mik az előnyei az éves megyei matricának?

2015. január elsejével életbe lépett az a díjrendelet, amely díjkötelessé tett bizonyos magyarországi útszakaszokat. A törvényhozás azonban egy újszerű, az addigi időalapú díjfizetési módszertől eltérő megoldást is létrehozott.

A hagyományos matricák mellett ugyanis megjelentek a megyei matricák, amiket a díjrendelet területi alapon határozott meg. A megyei matricák egy adott megye díjköteles úthálózatán használhatók, és a legutóbbi nyilatkozatok szerint már több mint kétszázezer darab el is kelt belőlük. Éppen ezért érdemes számba venni a megyei matricák előnyeit.

Csak annak, akinek szüksége van

Bármennyire is furcsa, de a megyei matricák egyik legnagyobb előnyét épp a választás lehetősége adja. A korábban egyeduralkodónak számító országos matricát a gépjárművezetők az adott időintervallumon belül Magyarország bármely díjköteles útszakaszán használhatták. Csakhogy aki nem akarta átautózni az egész országot, annak a hagyományos matricák olyan szolgáltatásokat kínáltak, amiket nem tudott vagy akart kihasználni. A megyei matrica ezen változtatott, és jelentősen lecsökkentette a gépjárművezetők úthasználati költségeit. Hogy miképp? A válasz egyszerű. A kedvezőbb, éves szinten 5000 forintba kerülő megyei matricát ugyanis leginkább azok vásárolják meg, akik eddig is rövidebb vagy specifikusabb útszakaszokat használtak, általában egy adott megyén belül. A rövidebb táv lehet a munkába járás, a specifikus utazás pedig egy adott útszakasz hosszabb, de nem sok megyén átívelő használata. Utóbbira kiváló példa a rendszeres balatoni utazás, ami éves országos matricával sokkal drágább mulatság lenne, mint a megyei matricákkal.

Nem hátrány a használata

A megyei matricák csak a területi korlátozásukban térnek el a hagyományos társaiktól, ezért használatuk semmilyen más hátrányt nem jelent az autósokra nézve. A díjköteles útszakaszokon viszont forgalomcsökkenés várható, hiszen a díjrendelet hatályba lépése után nem mindenki fog megyei matricát vásárolni, és sok autós inkább alternatív megoldások után néz. Ez remélhetőleg a megfelelő tömegközlekedési eszközök használata lesz.

Megfizethető

A megyei matrica ráadásul önmagában is megfizethető: egy hónapra leosztva 400 forintot, egy munkanapra vetítve pedig 20 forintot fizetnek érte az autósok. Különösen előnyös a használatuk a Pest megyében és a Budapest agglomerációs körzetében élőknek, akik ezáltal olcsón vehetik igénybe a díjköteles gyorsforgalmi utakat.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *