72016júl

Hasznos tudnivalók a nyári e-matrica vásárlásról

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal.

Díjköteles úthálózat

Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött. A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni oldalunkon, az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók.

fizetős utak tárképes megjelenítése itt

A 2016. január 1-től hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

M31-es autópálya teljes szakasza
az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza,
az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
az M86 autóút,
az M8 autópálya,
az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
M4 autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
M0 autóút alábbi szakaszai: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz; M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz; Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők, és autóutak már díjkötelesek.

E-matrica vásárláshoz kattintson ide!

A megyei matrica hatálya a legtöbb esetben a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. Akik a fővárosból a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges. Akik az északi partra tartanak, azoknak – a nyári tereléseket is figyelembe véve – egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerhez. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

Ellenőrzések

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik. A matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (az e-matrica típusa, rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége. A nyári időszakban a díjköteles utakon fokozott ellenőrzések várhatók. A megszokott ellenőrző kapus és mobil ellenőrző autós jelenlét mellett mobilcsoportos, kitereléses ellenőrzések lesznek. Az akciók célja a bliccelők kiszűrése. A mobilcsoportos, megállításos ellenőrzések során a jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést. A HU-GO rendszerben már bevált ellenőrzési módszernek köszönhetően a rendszerben azonnal látszik, hogy az adott mérőponton a járműnek az áthaladás pillanatában van-e érvényes úthasználati jogosultsága.

Ügyfélszolgálati szolgáltatások

A NÚSZ az országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban teljeskörű útdíjfizetési szolgáltatásokkal várja az közlekedőket. Ezeken a helyeken a magyar autópálya matrica ill. HU-GO e-útdíj mellett szlovén, cseh és osztrák úthasználati jogosultság is váltható. Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki mégis eltévesztette a rendszámot vásárláskor, hiszen a NÚSZ irodáiban lehetőség van – szolgáltatási díj megfizetése mellett – legfeljebb 3 karakter erejéig a rendszám tévesztés korrigálására. Ha valaki érvényes e-matricával rendelkezik, de a járművet közben eladja, vagy a jármű balesetet szenved, lehetőség van az úthasználati jogosultság átörökítésére.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *