62016dec

Erre figyeljen az év végén autópálya matrica vásárlásakor

Közeledik az év vége, a karácsonyi ünnepek, szilveszter, ilyenkor sokan indulnak útnak, olyanok is, akik év közben egyébként nem közlekednek díjköteles utakon.

Az autópályák forgalma ebben az időszakban jelentősen megnő, ezért érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya matrica vásárlása során, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetést.

A legfontosabb tudnivalókat két mondatban össze lehet foglalni:

Az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Még a kifizetés előtt célszerű ellenőrizni a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét.

1. Tipikus felhasználói tévesztések

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. alapvető célja és feladata a jogkövető magatartás elősegítése. Az ellenőrzési statisztikák és tapasztalatok rávilágítanak néhány felhasználói tévhitre, tipikus tévesztésre, amelyekre odafigyelve könnyen elkerülhetővé válik a büntetés. A legjellemzőbb vásárlói hibák az utólagos vásárlás, a díjkategória-tévesztés, illetve a rendszámtévesztés.

1.1. Utólagos vásárlás

A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után.

Az ellenőrző kamerák és a megállításos ellenőrzést végző csoportok az elhaladó autóról – a rendszáma alapján – azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.

Tehát nem elég az autópályán a legközelebbi benzinkúton megvenni a matricát, arról már korábban gondoskodni kell. Igaz ez az utazásokból hazatérve, az országhatár díjköteles úton történő átlépésekor is.

1.2. D2-D1 díjkategória-tévesztés

2015 januárban változtak a díjkategóriák, mégis sokan D1 kategóriában váltanak jogosultságot a D2-be átsorolt gépjárművükre.

A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradt a D1 kategóriában (tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani).

A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek, vagy azok, amelyek megengedett össztömege meghaladja a 3,5 t értéket), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek.

A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg.

Kategóriatévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével.

Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal.

A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

1.3. Rendszámtévesztés

A díjrendelet egyértelműen meghatározza, hogy e-matrica vásárlása során az autós feladata és felelőssége, hogy az adatok helyességét ellenőrizze, még a kifizetés előtt. Ezt személyes vásárlás során a pénztárnál az aláírásával nyugtázza, online vásárlás esetén pedig válaszüzenetével hagyja jóvá.

A jogszabály lehetőséget biztosít a rendszámtévesztés utólagos korrigálására, legfeljebb 3 karakter eltérésig. Ilyenkor a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban történő személyes ügyintézés során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, és a jogszabályban foglalt karakterenként 1470 Ft átírási költséget kell megfizetni.

Így a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül, vagyis a korábban kiszabott pótdíjat nem kell megfizetni.

1.4 “U” díjkategória

A díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbuszok) kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha például busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is.

U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

A személyautóval (D1) vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani.

Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2 kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

2. További hasznos tudnivalók

2.1. Díjköteles úthálózat

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal. Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött.

A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni ide kattintva, ahol az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók.

A 2016. január 1-től hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

  • M31-es autópálya teljes szakasza
  • az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza,
  • az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
  • az M86 autóút,
  • az M8 autópálya,
  • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
  • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
  • M4 autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
  • M0 autóút alábbi szakaszai:

o 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz,

o M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz,

o Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők, és autóutak már díjkötelesek.

A megyei matrica hatálya a legtöbb esetben a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a díjrendelet melléklete tartalmazza.

Akik a fővárosból a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges.

Akik az északi partra tartanak, azoknak – a nyári tereléseket is figyelembe véve – egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerhez.

A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

2.2. Ellenőrzések

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik. A matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (az e-matrica típusa, rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége.

A díjköteles utakon a megszokott ellenőrző kapus és mobil ellenőrző autós jelenlét mellett mobilcsoportos, kitereléses ellenőrzések is várhatóak az év végi időszakban is. Az akciók célja a bliccelők kiszűrése.

A mobilcsoportos, megállításos ellenőrzések során a jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést.

A HU-GO rendszerben már bevált ellenőrzési módszernek köszönhetően azonnal látszik, hogy az adott ellenőrzési ponton a járműnek az áthaladás pillanatában van-e érvényes úthasználati jogosultsága.

2.3. Ügyfélszolgálati szolgáltatások

A NÚSZ az országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban teljeskörű útdíjfizetési szolgáltatásokkal várja az közlekedőket.

Ezeken a helyeken a magyar autópálya matrica ill. HU-GO e-útdíj mellett szlovén, cseh és osztrák úthasználati jogosultság is váltható. Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki mégis eltévesztette a rendszámot vásárláskor, hiszen a NÚSZ irodáiban lehetőség van – szolgáltatási díj megfizetése mellett – legfeljebb 3 karakter erejéig a rendszámtévesztés korrigálására. Ha valaki érvényes e-matricával rendelkezik, de a járművet közben eladja, vagy a jármű balesetet szenved, lehetőség van az úthasználati jogosultság átörökítésére is.

További ügyfélszolgálati szolgáltatásaink: rendszámcsere, ügyintézés lopás/totálkár esetén, téves díjkategória/kategória módosítás, téves felségjel javítása, ügyintézés kettős vásárlás esetén, visszavásárlás.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *