132015ápr

Gyakori kérdések az útdíjjal kapcsolatban

Márciusban vett e-matricával használtam az autópályát rá következő év februárjában, mégis megbüntettek. Úgy tudtam, hogy egy évig érvényes a matrica. Miért kaptam mégis büntetést?
Az éves matrica érvényességi ideje tárgy évet követő év január 31. éjfélig érvényes, függetlenül attól, hogy mikor váltotta meg azt. Így az érvényesség csak akkor tart 13 hónapig, ha január 1-én vásárolta meg a e-matricát.

Mi történik, ha főútról autópályára terelnek és nincs érvényes e-matrica a gépjárműre?
Egy közút lezárásának vagy forgalomkorlátozásának időtartama alatt a hatóságok terelőútként olyan díjköteles útszakaszokat is kijelölhetnek, amelyeket átmenetileg díjmentesen lehet igénybe venni. A díjmentesség azonban csak egy bizonyos szakaszra, és nem a teljes gyorsforgalmi útra vonatkozik, ezért ilyen esetekben az első lehetőségnél el kell hagyni az autópályát.

Jármű adás-vétel esetén mi a teendő?
Ha a gépjármű tulajdonjogát a tulajdonosa év közben átruházza, vagy az annak használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, kérhető a jogosultság érvényesítése más gépjárműre. Az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetéséhez le kell adni a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt vagy be kell mutatni a nyugtázó értesítést, be kell mutatnia az új jármű forgalmi engedélyét annak igazolására, hogy a jármű díjkategóriája megegyezik a korábban jogosult jármű díjkategóriájával, be kell mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszonya megszűnt. Amennyiben két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához elegendő a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása. Az általános forgalmi adót tartalmazó átírási díj összege 1470 Ft.

Egy e-matrica a család, vállalkozás stb. valamennyi autójára érvényes?
Az e-matrica szigorúan rendszámhoz kötött. Egy matrica csak egy gépkocsihoz használható, a flottán belüli “csere” nem lehetséges.

Az éves e-matricát miért nem lehet időarányos áron megvásárolni?
Az e-matrica hatósági áras termék. Árképzése jelentős kedvezményeket foglal magába, és jellemzően a hosszú távú gyakori autópálya-használatot preferálja. A rövidebb érvényességi idejű e-matricákhoz viszonyítva a termék árát, nem lenne gazdaságos az időarányos árképzés bevezetése.

Kőfelverődés, vadkár stb. esetén kihez kell fordulni? Mit kell tenni?
Kérni kell a legközelebbi autópálya-mérnökség segítségét (pl. SOS-telefon), és a legközelebbi biztonságos helyszínen (pl. pihenőben) kell megvárni a kiérkező útellenőrt.

Forrás: NÚSZ

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *