172013jún

Az útdíj-szolgáltatók javadalmazása

A 2013. július 1-jén bevezetésre kerülő útdíj-bevallási és útdíj-fizetési rendszernek számos szereplője lesz, olyan cégek és egyéb gazdasági társaságok, akik a törvény előírásai szerint hozzájárulnak a rendszer pontos és gördülékeny működéséhez.

A hierarchia csúcsán az útdíjszedő van, az UD rendszer működtetésére, a rajta keresztül történő díjkivetésre és beszedésre jogosult szervezet. Az egyetemes útdíjszolgáltatón keresztül szedi be az útdíjat, amelynek törvény szerinti kötelessége minden díjfizetésre kötelezett úthasználó számára biztosítani az úthasználat jogosultságát az UD rendszerben. Alatta találhatóak az útdíjszolgáltatók, akiknek szerződéses partnerei a viszonteladók. A rendszer részét képezik még a bevallási közreműködők akik a fedélzeti egységgel fizetett útdíj rendszerének nélkülözhetetlen szereplői. A rendelet azt szabályozza, hogy a rendszer egyes szereplői milyen jövedelemhez jutnak majd, és a jövedelmük számításának pontosan mi képezi az alapját. A rendszerbe bevont cégek jövedelme az ún. költségtérítési átalány lesz, amely százalékos mértékben  kerül meghatározásra.

Az útdíjszolgáltató – aki ugye minden szereplő számára biztosítja az útdíjfizetési rendszerhez való hozzáférést – alvállalkozójaként működő szereplők költségtérítési átalányt kapnak majd, amelynek alapja az útdíjszolgáltató által az útdíjszedőnek befizetett díjbevételi összeg. Az útdíjszolgáltatói átalány költségtérítés ennek az összegnek az 5 százaléka.

A viszonteladói átalány alapja a viszonteladók által az útdíjszolgáltatónak befizetett bevétel összege. Ebben az esetben a viszonteladók kétféle számítási mód alapján kapják meg költségtérítésüket, hiszen ha a viszonteladói üzlet az egyetemes útdíjszolgáltató rendszerébe integráltan értékesít – amely lehetővé teszi az útdíj bevallását, kiszabását és beszedését egy saját rendszeren belül –, akkor 2,5 százalékot kap vissza, ha nem integrálódik a rendszerbe , akkor 2%-os költségtérítési átalányra jogosult.

A bevallási közreműködők átalány alapja az általuk begyűjtött, feldolgozott, továbbított adatok alapján kivetett útdíj – amelyet a náluk szerződött szerződéses partnerek úthasználata alapján számítottak – forgalmi adóval nem növelt összege. A bevallási közreműködő költségtérítési átalány mértéke 1,8%.

Az üzemanyagkártya-kibocsájtók részére fizetendő átalány alapja az egyes szolgáltatók által az útdíjszolgáltatók részére befizetett, üzemanyagkártyák értékesítésével szerzett díjbevétel összege. Az üzemanyagkártya-kibocsájtói költségtérítési átalány mértéke 0,5%.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *