192014nov

2014 év végétől jön a Shell Ecotax

Már korábban, 2013-ban is szerette volna bevezetni a rendszert a francia környezetvédelmi minisztérium. A Grenelle de l’ Environnement csapata francia nemzeti környezetvédelmi csomagjának részeként kerül majd aktválásra az Ecotax, mely lényegében egy olyan rendszer, ami segít csökkenteni a teherautók igénybevételét, elsősorban a lehető legjobb útvonalak kiválasztásával.

Hogyan működik az Ecotax?

A Grenelle de l’ Environnement célja, az igazán jól fenntartható infrastrukturális fejlődés elősegítése és a folyamat pozitív jegyeinek megőrzése. Az Ecotax, mint intelligens útvonalválasztó rendszer, e munkának az egyik leghatékonyabb elősegítője lehet.

Az eszköz egy hálózathoz csatlakoztatott szerkezet, melynek segítségével, akár egy GPS-szel, könnyedén kiválasztható az adott szállítmány jellegének és súlyának megfelelően a legoptimálisabb útvonal. Ezt úgy oldja meg az Ecotax, hogy az általa ismert útvonalak közül az aktuális kritériumoknak megfelelően mindig időben és megfelelően képes javaslatot tenni a gépkocsivezetőnek.

Nem mellesleg, az Ecotax abban is segíthet a jövőben, hogy optimalizálja az adott fuvart az útvonalnak megfelelően érintendő országok útdíjainak maradéktalan befizetéseivel kapcsolatban is. A sofőrnek tehát nem kell figyelnie ilyen részletekre, a rendszer megteszi helyette.

Hol használhatjuk majd?

Egyelőre Franciaországban lesz kötelező használatban, az ország útszakaszainak előre meghatározott, 15 ezer kilométerén. A későbbi bővítés tervei már készen vannak, s nagy valószínűséggel más országok is igénybe vehetik majd a logisztikai alkalmazást.

Fontos, hogy minden, Franciaország adott szakaszain áthaladó járműbe kötelező lesz majd beépíteni.

Miért lesz igazán hasznos az Ecotax?

Egyelőre Franciaország, Spanyolország, Belgium, Portugália területén, de később más országokra kiterjesztve is lehetségessé válik a rendszer segítségével az adott országok egyéni e-útdíjainak befizetése is. Útvonalterveket és költségterveket is készíthetünk vele, követhetjük az autókat, illetve könnyedén hozzárendelhetjük az alkalmazást bármilyen gépjárműhöz.

Ha a Shellnél regisztrálunk, biztosak lehetünk abban, hogy minden, szabály szerinti e-útdíj- és egyéb fizetési kötelezettségünknek automatikusan eleget tesz majd az Ecotax, számlánkat pedig utólag is rendezhetjük a Shell felé.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *