272017márc

Útdíj és flottakövetés

NTEH

A szállítmányozásban résztvevők tudják, hogy a tehergépkocsikba, kamionokba automata útdíjfizető rendszerek integrálásával időt spórolhatnak, hiszen így nem kell a fizetőkapuknál megállni.

A GPS nyomkövető segítségével történő csatlakozás és díjfizetés nem csak kényelmi funkció a fuvarozók számára, hanem időtakarékos és egyszerűen követhető, ellenőrizhető megoldás. A helymeghatározás segítségével akár számítógépen vagy mobiltelefonon is lekérdezhető a járművek aktuális pozíciója.

A fedélzeti eszközzel történő fizetés azoknak előnyös, akik rendszeresen használják a fizetős útszakaszokat, hiszen több jármű esetén egyszerre átlátható az egész flotta díjfizetési állapota és a járművek útvonala, így előre tervezhető a kilométer alapú, vagy a napijegyes útdíjfizetés is.

GPS alapú útdíjfizetés, e-útdíj

Lényege, hogy a nyomkövetési adatok alapján fizetendő az útdíj a gépjármű által használt hazai útszakaszokon. A díjfizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik.

A hazai gyakorlattól eltérően Svájcban a belépéstől a kilépésig használt útszakaszokért kell fizetni, a BeNeLux államokban pedig napijegyes rendszer van érvényben, ám ez is változás előtt áll. A gépjárművekben elhelyezett útdíjfizető készülékek esetében csak arra kell figyelni, hogy a díjfedezetet biztosító folyószámla mindig fel legyen töltve, illetve a készülék bekapcsolt állapotban legyen. Sajnos előfordul, hogy a sofőr figyelmetlenségéből adódóan a készülék ki van kapcsolva és emiatt többezer eurós bírságot szabhat ki az ellenőrző szerv. Nemcsak az ellenőrzőpontokon, hanem az úthálózat bármely szakaszán bármikor vizsgálhatják, jogszerűen használja-e a jármű az adott útszakaszt. Ha az eszköz esetleg elromlana, a törvény szerint a fuvarozó viszonylati jegyet köteles váltani, amely esetben előre meg kell adnia a szállítási útvonalat. További információ a témában a GPSGO flottakövető cég weboldalán található.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *