142014jan

Új útdíj Franciaországban

Egyre nagyobb vitákat kavar az új francia útdíj. A francia kormány már 2013-ban szerette volna bevezetni, de a sok tiltakozásnak, valamint a lassú regisztrációnak köszönhetően elvetette a kormány. Mikor a francia kormány elnapolta az adó elfogadását, akkor az ellenzők kissé megnyugodtak, sőt a kedélyek is csitultak, de jelen pillanatban ismét vita van, hisz a kormány eltökélt szándéka, hogy a jövő évi költségvetési tárgyalások során megszavazza az új adónem bevezetését.

Leginkább a mezőgazdaságból élőket érintené hátrányosan az intézkedés, így nem csoda, hogy főleg a gazdák voltak azok, akik az utcára vonultak tiltakozásuk kifejezéseképpen. Nem csak az összegek nagysága végett tiltakoztak, hanem az utak meghatározása miatt is. Rengeteg olyan útvonalat tennének fizetésessé, ami jelenleg ingyenes, főleg a gazdák számára.

A leginkább érintett terület az új útdíj következtében Bretagne, ahol amúgy is az emberek nagy része mezőgazdaságból él. A gazdák ismét nyugtalankodnak valamint újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba, hisz a legfrissebb hírek szerint 2014 őszén elfogadják a javaslatot, így 2015 januárjától akár életbe is léphet az új útdíj törvény. A Taxe Nationale Poids Lourd adó viszonylag magas összegeket határoz meg, hisz 0,025 és 0,20 eurócent közé teszik az általános díjakat. Azért ekkora a szórás, mert nem mindegy, hogy milyen útszakaszról van szó.

A jelenleg is díjköteles autópálya szakaszokat valamint néhány útszakaszt természetesen ez az adó nem érintene, de több mint 10 ezer km elsőrendű valamint 5 ezer km másodrendű útszakaszra lenne érvényes ez az adó. A törvény véget vetne az eddig ingyenesen használható autópálya szakaszoknak, ezentúl minden szakaszt adó kötelezne.

Az ellenőrzési rendszerben már így is rengeteget befektettek a francia cégek, így amennyiben nem indul be az adó, akkor hatalmas bukást jelente ezeknek a cégeknek.

Az adó bevezetésével együtt nem csak tiltakozásokra, hanem a gazdák szerint áremelkedésre is lehet számítani. Köztudott, hogy a szállítást is beleszámítják az élelmiszerek árába, így amennyiben a szállítás többe kerül majd, akkor muszáj megnövelniük az alapárakat is. Ezzel szinte egyszerre növekedne minden, tehát nem csak az élelmiszerek, hanem akár a ruházati cikkek ára is. Mindezek ellenére jelen pillanatban hajthatatlannak tűnik a francia kormány.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *