172013dec

Jön az utólagos e-útdíj

Eddig az volt a szokványos, hogy amikor a teherfuvarozó útdíj köteles útszakaszra lépett, akkor meg kellett legyen az útdíj kifizetését igazoló számlája. Amennyiben ezzel nem rendelkezett, magas bírságra számíthatott az elektronikus ellenőrző rendszernek köszönhetően. Ennek módosítását tervezi 2014. január elsejétől a Nemzeti Útdíj-fizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., mivel bevezetné az utólagos útdíj fizetési lehetőségét is.

Azok a fuvarozó vállalatok, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, 2014. január 6-ától adhatják le a kérelmeket a NÚSZ társasághoz. Az elbírálási időszakot a társaság 30 napban határozta meg. Ezalatt bírálják el a kérelmeket és sorolják be a vállalkozásokat különböző kategóriákba. Fontos követelmény, hogy azok a vállalkozások, melyek kérelmezik ezt a lehetőséget, saját bevallást kell tegyenek, hogy a kérelem leadásával egyidejűleg nem folyik ellenük csődeljárás, nincsenek felszámolás vagy épp végelszámolás alatt, de ugyanilyen fontos az is, hogy nincs lejárt tartozása a cégnek, amit nem fizetett be, és rendelkezik a megfelelő hatósági engedéllyel. Amennyiben pozitív elbírálást kap a vállalkozás, akkor február elejétől élhet az utólagos díjfizetés lehetőségével. A tervezet szerint lehet kétheti, havi vagy épp félévi utólagos díjfizetést is igényelni, a megtett kilométerek után. Akárcsak egy banki kérelem esetén, itt is több szempont alapján sorolják be a vállalkozásokat kis-, közép- vagy épp magas kockázatú kategóriába. A kis kockázattal járó vállalkozásoknak nem kell semmilyen biztosítékot felmutatniuk. Azonban a közép- és magas kockázatú besorolással bíró vállalkozások vagy bankgaranciát, vagy pedig készpénzóvadékot kell letegyenek annak érdekében, hogy részesüljenek az utólagos útdíj fizetési lehetőségben.

Sok érintett fuvarozó egybehangzó véleménye szerint ez nagyon jó lehetőség, főleg a váratlan megrendelések esetén. Bár amennyien támogatják, annyian ellenzik is ezt, hisz véleményük szerint lassítani fogja a rendszert. Annak érdekében, hogy folyamatosan jól működjön a rendszer, a NÚSZ az érintettek véleménye alapján fog módosítani valamint javítani a rendszeren. Ezért is kérik a vélemények valamint a tanácsok, ötletek eljuttatását a társasághoz.

Az utólagos útdíjról bővebb felvilágosítást a NÚSZ országszerte jelen lévő 20 fiókjában lehet igényelni.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *