222013jún

Hatmilliárdot csoportosít át a kormány az e-útdíj indulására

A rendkívüli kormányzati intézkedések fedezésére szolgáló tartalékból csoportosít át a kormány pénzt arra, hogy július elsején elindulhasson az e-útdíj rendszere az erről szóló kormányhatározat szerint. A határozatban kifejtik, hogy a kormánynak erre a 2011. évi törvény biztosít jogot. A dokumentum szerint az elektronikus útdíj rendszer elindításainak költségeire összesen hatmilliárd forintot előlegez meg a tartalékból.

Az új rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan a rendőrség kétmilliárd forintot, az e-útdíj rendszerének működtetésére és az ehhez kapcsolódó feladatok ellátására létrejött jogcímcsoport pedig négymilliárd forintot kap, így összesen hatmilliárd jut az elindulás fedezésére. Az összeget persze elszámolási kötelezettség terheli, emellett ha egy részét nem használják fel, azt vissza kell fizetni.

A határozat leszögezi, hogy az egyszeri átcsoportosítást a 2013-as évre szóló központi költségvetésre vonatkozó törvény a Miniszterelnökség fejezetének, rendkívüli kormányzati intézkedések című rész terhére kell végrehajtani, azonnali hatállyal. Az intézkedés lebonyolításáért a nemzetgazdasági miniszter felelős. A költségekkel való elszámolásért és a fel nem használt összeg visszatérítéséért ugyanakkor a belügyminiszter és a nemzeti fejlesztési miniszter felel, mindezt ez év november 30-ig le kell bonyolítani.

Az új e-útdíj rendszer a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművekre vonatkozik, számukra bizonyos utak használata csak térítés ellenében lesz engedélyezett. A fizetést fedélzeti eszköz segítségével, illetve viszonylati jegy váltásával lehet rendezni július elsejétől.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *