132015aug

Autópálya matrica és a nyári programok

Mivel 2015 elejétől számos kisebb-nagyobb változás lépett életbe az útdíjhasználattal kapcsolatban, érdemes számba venni, hogy mik a legfontosabb előírások és a leggyakoribb tévesztések. A leginkább észben tartandó szabály, hogy a matricát mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megvásárolni, ellenkező esetben pótdíj megfizetésére köteleznek bennünket. Természetesen az általunk megválasztandó díjkategóriát és a kitöltendő adatokat mindig helyesen adjuk meg, és nagyon figyeljünk arra, hogy a valós felségjelzést, rendszámot tüntettük-e fel. A helytelen rendszám miatt szintén pótdíjat kell fizetnünk, illetve abban az esetben is, ha nem a megfelelő díjkategóriájú matricát vettük meg. Mindmáig sokan vásárolnak D1-es kategóriájú matricát annak ellenére, hogy az új besorolás szerint már a D2-es csoportba tartoznak. Utóbbi heti és havi matricáinak árai magasabbak, ugyanakkor az éves országos matrica ára megegyezik a két kategóriában.

Autópálya matrica vásárlása online

Az év eleji változások azt is jelentették, hogy a hazai gyorsforgalmi utak eddig ingyenes szakaszai is fizetőssé váltak néhány kivételtől eltekintve, ezért feltétlenül figyelmesen tervezzük meg útvonalunkat, ha arra törekszünk, hogy elkerüljük a díj ellenében használható utakat, vagy annak érdekében, hogy tudjuk, a felhajtás előtt mikor és hol érdemes matricát vásárolni. A fizetős szakaszok kezdetére több kiegészítő tábla is figyelmeztet a minél hatékonyabb tájékoztatás érdekében. A díjmentesen használható utak a következők:

 • M31 es autópálya,
 • az M86 autóút,
 • az M8 autópálya,
 • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • M4 autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)
 • M0 autóút alábbi szakaszai
  • sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
  • M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz
  • Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

Arra is figyeljünk oda, ha megyei matricákat vásárolunk, hogy a befizetett útdíj az adott megyét követő első csomópontig érvényes, ott azonban el kell hagynunk az autópályát. Az útdíjhasználati jogosultságot rendszám alapján ellenőrzik – a matricát személyesen beszerzők aláírásukkal hitelesítik adataikat, az SMS-ben vásárlók egy válaszüzenet keretében, az internetes tranzakció esetében pedig a visszaigazoló e-mail szolgálhat igazolásként.


Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *