32013jún

Adókedvezményt kapnak a fuvarozók az útdíj miatt

A Nemzetgazdasági Minisztérium, három szakmai fuvarozó szervezet és a fuvarozók részéről Wáberer György, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója a mai napon megállapodást írtak, amely alapján az útdíj 7,5 százaléka levonható lesz az iparűzési adóból, illetve a légrugós kamionok gépjárműadója csökken. 

A megállapodás kitér még egy kedvezményes forgóeszköz konstrukcióra is, amellyel a fuvarozókat segítenék szintén a megnövekedett útdíj terhek miatt. A fuvarozók képviselői elmondták, hogy jelen megállapodás nem ellensúlyozza a 2013. július 1-től bevezetendő útdíj terheket, csupán részben kompenzálja a nemzetközi céggel szembeni versenyhátrányukat, mivel a környező országokban kisebbek a fuvarozókat terhelő adók. A szakmai szervezetek egyetértettek az útdíj struktúrájának azon részével, hogy a nagyobb és az utakat jobban rongáló nehéz gépjárművek használatarányosan nagyobb összeget fizessenek.

Az előzetes számítások alapján az útdíj bevezetése mintegy 40%-kal fogja megnövelni a fuvarozók menetköltségét, amelyet a most kialakított kedvezmények csökkenthetnek, akár évi több százezer forinttal is. Az utakat kevésbé rongáló légrugós járművek kedvezménye 100 kg-ént 350 forint lesz, amelyet a gépjárműadóból vonathatnak majd le a fuvarozók. A hazánkban működő mintegy 30 ezer fuvarozó cég átlagosan 4 gépjárművel rendelkezik, az elektronikus útdíj miatt keletkező többletköltség – futási teljesítménytől függően – akár havi 500 ezer és 1 millió forint közé tehető. Ennek finanszírozása jelenleg nem megoldott, mivel a fuvarozók sok esetben a fuvardíjat 30-60 napos fizetési halasztással kapják meg.

A május 27-én elfogadott használatarányos útdíj törvény a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára írt elő díjfizetést főutakon, autóutakon és autópályákon 2013. július 1-től. Az útdíj tarifákat nem a törvény, hanem rendelet határozza meg, amelyet a kormány május 30-án hozott nyilvánosságra. A fizetendő útdíj összegét oldalunkon található útvonaltervezővel egybeépített útdíj kalkulátor segítségével is kiszámolhatja.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *