22013júl

A mezőgazdasági termelők útdíjmentessége

A mezőgazdasági termelők által üzemeltetett gépjárművek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályairól szóló 243/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. speciális regisztrációs lehetőséget biztosít, amellyel díjmentes viszonylati jegy váltható meg.

A speciális regisztráció a székhely vagy lakóhely szerinti települési önkormányzat jegyzője által kiállított hatósági bizonyítvány alapján végezhető el. A speciális regisztrációval kizárólag a hatósági bizonyítványban meghatározott díjköteles útszakaszokra lehet díjmentes viszonylati jegyet váltani.

1. Díjmentes viszonylati jeggyel szállítható termények esetében akár több terményfajtát is kiválaszthat egyszerre, ha ezek az adott díjmentes szakaszon belül találhatók.

2. A díjmentességről kiállított hatósági bizonyítvány érvényességi idejének meghosszabbítása a jegyző hatásköre.

3. Cégek esetében a díjmentes viszonylati jegy kérelemhez meghatalmazás is szükséges. Egyéni vállalkozók számára ez nem szükséges.)

4. Abban az esetben, ha például betakarítás idején egy J2 kategóriájú gépjármű pótkocsival együtt közlekedik, javasoljuk, hogy a hatósági bizonyítványt J4 kategóriájú gépjárműre kérelmezzék.

Utolsó frissítés: 2019. május 27.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *