A kalkulátorok segítsége különösen akkor jöhet jól, ha rendszeresen, nagy távolságokon vesszük igénybe a díjköteles útszakaszokat.
Az autóbuszok (B2) és a D1 kategóriába tartozó járművek továbbra is az e-matricás rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.

A tarifákat alapvetően az alapján határozták meg, hogy a tehergépjármű a tengelyszám alapján a felállítandó három kategória – J2, J3 és J4 – melyikébe kerül majd. Ehhez jön még a környezetvédelmi osztály alapján történő kategorizálás. Ez legjobb esetben A kategóriás járműveknél, J4 kategóriában – 0,8-as szorzót jelent majd, előfordulhat azonban (C környezetvédelmi kategóriánál, szintén J4-ben) az 1,2-es módosító is.


Az autóbuszok (B2) és a D1 kategóriába tartozó járművek továbbra is az e-matricás rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.


Emellett figyelembe kell majd venni természetesen olyan tényezőket is, mint hogy milyen típusú úton közlekedünk – gyorsforgalmi úton (azaz autópályán) drágább, főúton olcsóbb lesz fuvarozni –, illetve az olyan esetleges időszakos módosítókat, amelyek a napszak, naptípus, évszak függvényében változtathatnak az összegen.A fuvarozók számára természetesen fontos, hogy előre pontosan tudják, mennyibe kerül majd a szállítás, hiszen csak így tudják megtervezni költségvetésüket, ehhez igazítják áraikat is. Bár a díj kiszámítására lehetőség lesz a kiépítendő árusítópont-hálózatnál megtalálható terminálokon és miden bizonnyal a NÚSZ Zrt. honlapján is, nagy segítséget nyújthatnak a tervezésben az online kalkulátorok.


A kKiszámításalkulátorok segítsége különösen akkor jöhet jól, ha fedélzeti egységgel kívánjuk rendezni az útdíjat, tehát rendszeresen, nagy távolságokon vesszük igénybe a díjköteles útszakaszokat. Ebben az esetben ugyanis egy előre feltöltött számláról automatikusan, a GPS-információk alapján kerül majd levonásra az összeg. Ekkor tehát nem árt, ha nem csak utólag tudjuk meg, mennyibe került az út, hanem már jó előre, hosszú távon tudunk tervezni a kiadással.  Az interneten egyelőre igen kevés olyan kalkulátor található, amelyek képesek az új rendszerben útdíjat számolni.