A kalkulátorok segítsége különösen akkor jöhet jól, ha rendszeresen, nagy távolságokon vesszük igénybe a díjköteles útszakaszokat. A díj mértékét az európai uniós követelményeknek megfelelően határozták meg (az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet alapján), az út kategóriájának, a gépjármű kategóriájának (J2, J3, J4) és környezetvédelmi (emissziós) besorolásának függvényében.

A tarifákat alapvetően az alapján határozták meg, hogy a tehergépjármű a tengelyszám alapján a felállítandó három kategória – J2, J3 és J4 – melyikébe kerül majd. Ehhez jön még a környezetvédelmi osztály alapján történő kategorizálás.


Emellett figyelembe kell majd venni természetesen olyan tényezőket is, mint hogy milyen típusú úton közlekedünk – gyorsforgalmi úton (azaz autópályán) drágább, főúton olcsóbb fuvarozniA fuvarozók számára természetesen fontos, hogy előre pontosan tudják, mennyibe kerül majd a szállítás, hiszen csak így tudják megtervezni költségvetésüket, ehhez igazítják áraikat is.
A kalkulátorok segítsége különösen akkor jöhet jól, ha fedélzeti egységgel kívánjuk rendezni az útdíjat, tehát rendszeresen, nagy távolságokon vesszük igénybe a díjköteles útszakaszokat. Ebben az esetben ugyanis egy előre feltöltött számláról automatikusan, a GPS-információk alapján kerül majd levonásra az összeg. Ekkor tehát nem árt, ha nem csak utólag tudjuk meg, mennyibe került az út, hanem már jó előre, hosszú távon tudunk tervezni a kiadással.