A pontos útdíjfizetéshez elengedhetetlen a jármű besorolásának ismerete.

Az e-útdíj fizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik.

A megtett úttal arányos díj mértéke függ a használt úttípustól (autópálya, autóút vagy főút), a gépjármű kategóriájától (J2, J3, J4) és környezetvédelmi besorolásától is.

A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeg feletti járművek és járműszerelvények kategóriákba sorolása tengelyszám alapján történik:

a J2-be a kéttengelyes, a J3-ba a háromtengelyes, míg a J4 kategóriába a négy (vagy több) tengellyel rendelkező járművek tartoznak.

j2, j3, j4

A legegyszerűbb mód valószínűleg az, hogy megállapítsuk, melyik kategóriába tartozik egy adott jármű vagy járműszerelvény, ha megszámoljuk a kerekeit (az egy oldalon található dupla kerék egynek számít) és elosztjuk kettővel: ekkor kapjuk meg ugyanis a tengelyszámot, ami alapján már könnyedén besorolhatjuk az itt látható ábra segítségével. Kiegészítés: a felhajtható tengely is beleszámít, függetlenül attól, hogy éppen érintkezik-e a talajjal vagy sem.

Az általunk ajánlott OBU készülékek teljes körűen alkalmas a hazai e-útdíj fizetéshez szükséges adatszolgáltatásra vonatkozó követelmények teljesítésére.

megrendelés

Fedélzeti egység vásárlása

[adapt]