312013máj

Az online útdíj kalkulátor ismertetése

„A használó és a szennyező fizet” – ez az elve a 2013. július 1-jén bevezetésre kerülő e-útdíj rendszernek. Az új szabályozás kizárólag a 3,5 tonnát meghaladó járműveket érinti, és a korábbi időtartamhoz kötött használati díjnál jelentősen bonyolultabb rendszer bevezetését jelenti. 

A HU-GO névre keresztelt, használatarányos rendszerben ugyanis nem csupán a díjköteles utakon megtett kilométer számít, hanem a használt út, valamint a gépjármű számos további jellemzője is. Ennek megfelelően a fizetendő útdíj előzetes kiszámítása is nehézségekbe ütközhet.

Kalkulátor gombja

Ebben nyújt segítséget az online útdíj kalkulátor, ami a kérdéses adatok megadását követően azonnal kiszámítja a fizetendő útdíj mértékét. A kalkulátor a jogszabályokban meghatározott számadatokkal és szorzókkal dolgozik. A fizetendő díj kiszámításához meg kell adni a jármű kategóriáját, ami a tengelyszámtól függ. A kéttengelyes tehergépkocsik a J2, a háromtengelyesek a J3, míg a négy- vagy többtengelyesek a J4 kategóriába tartoznak. Ezt követően megjelölendő a díjköteles út típusa, azaz hogy gyorsforgalmi úton, vagy főúton halad-e a tervezett útvonal, illetve hogy milyen távon, hány kilométer hosszan halad az útvonal a megadott típusú úton. Fontos szempont még a jármű környezetvédelmi kategóriája. Az új szabályozás A, B, valamint C környezetvédelmi kategóriába sorolja a járműveket azok környezetvédelmi osztályozása alapján, és ennek megfelelő szorzóval kompenzálja a fizetendő díjat. A megfelelő adatok kitöltését követően a program alkalmas kiszámolni a várható útiköltséget. Az online útdíj kalkulátorok egy része képes kombinált számítások elvégzésére is, ami annyit tesz, hogy lehetőség van egyidőben több különböző típusú út, valamint az azokon megtenni tervezett kilométerszám rögzítésére. Ez különösen hasznos lehet, hiszen az útvonalak ritkán érintenek egy kizárólagos úttípust, azonban a különböző típusú utakon a kilométerenként fizetendő díjszabás is más. A kombinált kalkulátorok így alkalmasak az útvonal teljes költségének kiszámítására, nem csupán a szakaszonkénti számítások elvégzésére.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *