292013máj

A rendőrség ellenőrzi majd az e-útdíj fizetést

Az e-útdíj rendszer kiépítésének egyéb költségei miatt eltérhet az e célra meghatározott költségvetés is. A Magyar Közlönyben megjelenő legújabb kormányhatározat szerint, amennyiben a tervezett összeget meghaladja az útdíj rendszer kiépítése, úgy az ez évi költségvetés módosításával és átszervezésével fog élni a kormány a finanszírozás érdekében. Ezenkívül az is kiderült, hogy a használatarányos útdíj fizetését a rendőrség fogja ellenőrizni.

További módosítások a korábbi kormányhatározathoz képest – miszerint az elektronikus útdíj teljes infrastruktúrája a magyar állam tulajdonába kerül és a tulajdonosi jogokat az ÁAK Zrt. gyakorolja – változott az új határozatban foglaltak szerint: a díjfizetés ellenőrzését végző eszközöket az Állami Autópálya Kezelő Zrt. átadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, aki továbbítja azt az Országos Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésébe. A kormány legújabb határozata alapján az e- útdíj rendszer kiépítéséhez szükséges 42 milliárd forintnyi költségvetés továbbra is változatlan. Amennyiben az e célra kalkulált összeg mégsem lenne elegendő, úgy a működtetés érdekében át kell, hogy csoportosítsák a forrásokat az idei büdzsé keretén belül. Az e-útdíj bevezetése tehát ez év július elseje. Minden olyan tehergépjármű esetében, amely meghaladja a 3,5 tonna össztömeget, használatarányos útdíj megfizetésére kötelez a törvény, legyen az autópálya, autóút vagy főút igénybevétele.

A hétfői országgyűlési szavazatot követően megállapításra került a pontos díjfizetési összeg is járműkategóriánként. A megtett úttal arányos díj költségét következőképen osztották fel, figyelembe véve a tengelyszámtól függő fizetendő infrastruktúra díj mértékét és az ehhez kapcsolódó szorzót, amely a gépjármű környezetvédelmi besorolásától függ.

Járműkategóriánként tehát főút használatánál 21,23 Ft-tól 36,75 forinton át akár 67,60 Ft. is lehet a felső kategóriába sorolható gépjármű útdíja.

Gyorsforgalmi utakon a legalsó (J2) díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti útdíja 49,90 Ft. A középső (J3) kategóriába tartozók 70,02 forintot fizetnek, míg a legfelső (J4)-es díjkategória pedig 108,38 Ft. lesz.

A legalacsonyabb szorzó értéke 0,8, valamint a legmagasabb szorzó értéke 1,2 a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járműveknél. A díj nemcsak a motor környezetvédelmi besorolásától függ, hanem az évszaktól, napszaktól és az út által érintett terület minőségétől is. De fontos, hogy az átlagos díj 175%-ánál nem lehet nagyobb ez az összeg, semmilyen más befolyásoló tényező eset figyelembevételével sem.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *