Az éves e-matrica előnyei: bármilyen kategóriában is vásároljunk autópálya matricát – legyen az idő- vagy területi alapú –, az éves e-matrica beszerzésével mindegyik típusnál jobban járunk, mint akkor, ha a rövidebb időszakokra szóló vignetták mellett döntenénk.

Az éves e-matricával időt spórolhatunk

Ha éves útdíjmatricát veszünk, akkor csupán egyszer kell a vásárlással bajlódni, és rászánni azt az időt, ami a beszerzéséhez kell. Utána viszont már idegeskedés nélkül, gondtalanul és szabadon utazgathat az autós, és nem kell észben tartania, hogy mikor is jár le például az egy hónapra megváltott matrica. Így pedig adott esetben a büntetés is megúszható, ami ebből a figyelmetlenségből fakadhat.

Az éves e-matrica gazdaságosabb

További nyomós érv az éves e-matrica mellett, hogy jóval gazdaságosabb, mint az a megoldás, ha hónapról hónapra újabb vignettát veszünk. A megyei matricáknál ez persze nem is kérdés, hiszen mindenképpen meg kell venni egy évre, de az országos útdíjmatrica esetében az egy éves e-matrica gazdaságosabb már akkor is, ha csupán kilenc hónapig van szükségünk rá.

Ennek természetesen mindig érdemes alaposan utánaszámolni, mielőtt megvesszük valamelyik típust, de szinte biztos, hogy azoknak, akik rendszeresen közlekednek az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, az éves e-matrica a legjobb megoldás, és ez valamennyi gépjármű-kategória esetén igaz.

Egyszerű a beszerzése is

Az éves e-matrica – legyen az megyei, vagy éppen országos hatályú – beszerzése sem okoz ma már különösebb gondot, hiszen számos helyen és felületen hozzájuk lehet jutni. Megvásárolhatóak SMS-ben, de ezen kívül jó néhány internetes portál is az autósok rendelkezésére áll, hogy ezt elintézzék. A fizetés is gyerekjáték – online vásárlás esetén például kétféle mód között is lehet választani: ezek az átutalás, valamint a bakkártyás fizetés.

Amennyiben az átutalást választjuk, számolnunk kell azzal az idővel is, amíg a szükséges összeg a szolgáltatóhoz megérkezik, de arra is figyelni kell, hogy a vásárlást igazoló bizonylatot az érvényesség lejárta után még egy évig meg kell őrizni, mert vitás kérdésekben csupán így tudjuk igazolni, hogy jogosultan használtuk a fizetős útszakaszt.