A svájci autóutakon, illetve autópályákon fizetendő útdíj, az LSVA minden 3,5 tonnánál nehezebb áruszállító tehergépjárműre vonatkozik. A kisebb gépjárműosztályok esetén 1985 óta kötelező a matrica használata.

A díjat az ország minden úttípusán, autópályákon és országutakon egyaránt meg kell fizetni. A díj függ a jármű tömegétől, emissziós osztályba sorolásától, illetve az országon belül megtett út hosszától. Külföldi járművek esetén, amikor az adott jármű először lép be az ország területére, a helyi vámhatóság járműazonosító kártyát bocsát ki a részére, amely kártyát a későbbiekben is használhatja a sofőr az országba való belépéskor. Ezzel a kártyával tudja azonosítani a gépjárművet, és kiváltani az LSVA-lapot belépéskor a terminálon. A járműazonosító kártyát az autó papírjainak bemutatásával kapja kézhez a sofőr a vámolás megkezdése előtt.

A járművezetőnek a vámházakban található terminálokon kell megadniuk az országba érkezéskor a kilométeróra állását, erről minden esetben nyugtát kapnak. Az azonosító kártyát a gép nyílásába dugva követni kell a kijelzőn megjelenő utasításokat, leellenőrizni az adatokat, beírni a belépő kilométeróra-állást, kiválasztani a fizetés módját, és elvenni a kétpéldányos nyomtatványt. A hatóság gyakran ellenőrzi a kilométeróra állásást, illetve a beírt adatok egyezőségét. Kilépéskor a sofőröknek rögzíteniük kell az új kilométeróra-állást a nyugtán, illetve alá kell írniuk azt, és átadni a vámhatóság munkatársainak, akik általában lebélyegzik azt, és az egyik példányt visszaadják. A gördülékeny ügyintézés érdekében előnyös, ha a nyugtán szerepel a vámhatóság bélyegzője, ugyanis a sofőr vita esetén ezzel tudja igazolni, hogy előző útja során valóba leadta a nyomtatványt. Az említett termináloknál az útdíjat euroShell kártyával is rendezhetik. A tranzakció a következő kártyaszámlán kerül feltüntetésre.