Nagy-Britanniában autóval közlekedni több szempontból is kihívás: a szigetországban a baloldali közlekedés van érvényben, ami alaposan megnehezítheti a kontinensről érkező autósok életét. A megszokott balkormányos autókkal kimondottan nehéz így közlekedni, az ottani jobbkormányos viszont teljesen szokatlan a más európai országokból érkező sofőröknek. Cserébe az útdíjakért viszont nem kell sokat fizetni.

Angol autók tulajdonosai úgynevezett „road tax”-ot fizetnek kötelezően, az autók szélvédőjén fel is van tüntetve, hogy ez meddig érvényes. Ez tulajdonképpen egy útadó, cserébe pályamatricát nem kell váltani. Az útadó fizetése minden autópálya használatára feljogosít, de néhány helyen találkozhatunk fizetőkapukkal, általában hidak és forgalmas szakaszok közelében, viszont a díj ezeknél sem különösebben drága, általában maximum három fontot, vagyis körülbelül 1000 forintot kell fizetni (ez a forintban leírt ár természetesen az árfolyamtól függ).

Külföldi személygépjármű esetén az útdíjat nem kell fizetni, így az autópályák használata ingyenes, de a fizetőkapuknál a külföldieknek is meg kell állni, és fizetni kell. Ha hosszabb ideig tartózkodunk Angliában, hat hónap után regisztrálni kell, amiért ottani rendszámot kapunk, ekkor már fizetni kell az útadót is. A fizetőkapuknál érdemes sok aprót előkészíteni, ugyanis nem minden esetben adnak visszajárót.

Egy autópálya, az M6 TOLL autópálya fizetős Nagy-Britanniában, ennek használatáért külön díjat kérnek. Hogy ez mennyibe kerül, függ a naptól és a napszaktól: legdrágább hétköznap, reggel 6 és este 11 óra között, ekkor 5,50 fontba kerül, ami körülbelül 2000 forintot jelent, szombaton és vasárnap 6 és 23 óra között 4,80 fontot (körülbelül 1700 forint), éjjel 11 és reggel 6 között pedig 3,80 fontot, azaz 1320 forintot kell fizetni érte. A buszok, kamionok, kisebb teherautók és lakókocsis személyautók díjszabása között nincs nagy különbség, csúcsidőben 10-11 font, vagyis 3500, és 3800 forint között alakul. Ezen az autópályán kívül kívül viszont csak a már említett forgalmasabb helyeken, és a hidakon vezettek be útdíjat.