A magyarok körében igen kedvelt nyaralóhely Horvátország. Ennek legfőbb oka, hogy – lévén szomszédos ország – közel van, autóval könnyen elérhető, és kellemes, mediterrán klímája és tengerpartja van. Ide rengetegen járnak Magyarországról kocsival, hiszen Horvátország nyaralóhelyei így érhetők el a leggyorsabban és a legkényelmesebben.

Horvátországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van érvényben, vagyis nem kell előre fizetni a sztráda használatáért, csak az út közben elérhető kapuknál. Horvátországban is érvényes, hogy jó, ha van nálunk készpénz, leginkább apró, mert nem mindenhol lehet kártyával fizetni. Matrica egyáltalán nincsen, mindig csak az éppen használt szakaszokért kell fizetni.

ENC

Egy kilométer autópálya átlagosan 0,056 euróért, vagyis körülbelül 16-17 forintért használható. Kivételt képez ez alól a Letenye-Zágráb szakasz, ami egységesen 41 kunába (1640 forintba) kerül. Nem árt tudni, hogy a fizetőkapuknál lehet bankkártyával is fizetni.

Külön díjazás vonatkozik az Ucka-alagútra, személygépkocsival 28 kuna, vagyis körülbelül 1120 forint az áthaladás, illetve a Krk-hídra, ami 14 kunába, azaz mintegy 560 forintba kerül.

Mivel Horvátországban szakaszokat kell fizetni az autópályákon, sok helyen a legnépszerűbb útvonalak, szakaszok ára van megadva, ami szintén jó iránymutatás lehet, de ha a 0,056 euró per kilométerrel számolunk, nagyon nem nyúlhatunk mellé. Nem árt ezeket a járulékos költségeket beleszámolni a várható útiköltségbe, mert ha csak a benzinnel kalkulálunk, kellemetlen meglepetés érhet útközben.

Ha autóval megyünk Horvátországba, nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy a sebességkorlátozások néha szigorúbbak, mint Magyarországon. Autópályán ugyanúgy 130 kilométer per órával közlekedhetünk, mint Magyarországon, de lakott területen kívül 90 helyett 80-nal, autóúton 110 helyett 100-zal, lakott területen pedig 40-50 kilométer per órával közlekedhetünk. Fontos, hogy Horvátországban az alkoholfogyasztás teljes mértékben tilos, minimális mértékű alkoholt sem engedélyeznek.