Bár Bulgária uniós ország, ha oda vezet az utunk, nem árt, ha felkészülünk arra, hogy több tekintetben is eltérhetnek a szabályok az általunk megszokottaktól. Ezek az eltérések nem számottevőek ugyan, nem kerülnek különösebben sok pénzbe, de nem árt számolni velük, különösen, ha szűkebb költségvetésű nyaralást tervezünk. Van emellett néhány szabály, amivel nem árt tisztában lenni, ha Bulgáriában autózunk.

Az első ilyen érdekesség, hogy a határra érve kötelezően fizetni kell autómosásért, ami 2 euró, vagyis körülbelül 600 forint. A második rögtön ezután következik, a határon ugyanis kötelező megvenni az autópálya matricát, függetlenül attól, hogy használjuk-e az autópályát, vagy nem – ebből máris következik, hogy az országban matricás fizetési rendszer van érvényben. Ez a kötelezettség azért áll fenn, mert Bulgáriában nem csak az autópálya, hanem az összes út használatáért fizetni kell. Talán éppen a kötelező jellegből adódóan a bolgár matrica nem tartozik a legdrágábbak közé, egy hétre 5, egy hónapra pedig 13 euróba kerül, vagyis körülbelül 1500 illetve 3900 forintba, az éves pályamatrica pedig 34 euró, vagyis mintegy 10 200 forint.

A matricához minden esetben ragaszkodjunk, ha kifizettük az útdíjat, mert később a rendőr ez alapján tudja majd ellenőrizni, hogy fizettünk-e. Ha nincs matrica, súlyos büntetésre számíthatunk, amit jobb nem kockáztatni. A bolgárok a kötelező rendszerrel próbálják kiküszöbölni a blicceléseket, ami igen hatékony módszer, de nem mindig adják oda maguktól a matricát, miután kifizettük az úthasználatért elkért összeget, erre nekünk is oda kell figyelni!

A pályamatrica vásárlását nem érdemes elbliccelni, ugyanis rendőri ellenőrzéskor a rendőr bármikor kérheti. További fontos tudnivaló, hogy Bulgáriában a gépkocsi kötelező tartozéka az elsősegély készlet, az izzókészlet és a tűzoltó készülék. Ezeket ellenőrzéskor szintén kérhetik, ha pedig nincs, egészen biztosan büntetésre számíthatunk, hiszen mindenhol érvényes, hogy a szabály nem ismerése nem mentesít a felelősség alól!