A megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) egy új, területi alapú, éves matricatípus válik elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

A megyék térképét a fizetős szakaszokkal ide kattintva tekintheti meg!

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Veszprém megye, Zala megye

A 2016. január 1-től hatályos  rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

– M31 es autópálya teljes szakasza

– az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza,

– az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,

– az M86 autóút,

– az M8 autópálya,

– az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,

– az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,

– M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km
szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)

– M0 autóút alábbi szakaszai:

– 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz,

– M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz,

– Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).


Mennyibe kerül?

Árak

Mit kell tudni a megyei e-matricáról?

A már eddig is ismert három főbb e-matrica mellett (heti, havi, éves) 2015-ben életbe lépett egy újabb kategória is: a megyei e-matrica. Ennek lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé válik az autópálya használat mindazok számára, akik lakóhelyük fekvése okán kénytelenek naponta használni autópályát is, például munkába menet.

A matricával egy adott megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható D1, D2, U és B2 kategóriákba tartozó gépjárművekkel. Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, hiszen semmi nem indokolná ennek ellenkezőjét (nem kevés útvonal során válthatunk többször is megyét, akár rövidebb utazás során is).

A rendszer bevezetése egyben azt is jelenti, hogy olyan szakaszok is fizetőssé váltak, melyeknek érintése az eddigiekben még díjmentes volt. A M0-s bizonyos szakaszai épp ebbe a kategóriába esnek, de vannak még hasonló autópálya szakaszok az országban, bár azok jóval kevésbé frekventáltak a budapesti autópálya torkolatnál.

Hol és mennyiért váltható meg a megyei e-matrica?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató 1500 értékesítési ponton teszi lehetővé a matricák megvásárlását, illetve azok regisztrációját, ugyanakkor internetes úton, de benzinkutaknál is lehetőség nyílik a vásárlásra. A megyei e-matrica tehát nem minden járműtípusra alkalmazható (lásd fentebb a megfelelő kategóriákat). Éves díja a jármű kategóriájától függ. A D1-, illetve az U kategóriába sorolandó járművek esetén 5000 Ft/év, a D2 kategóriába tartozó járműveknél 10 000 Ft/év, míg a B2, azaz a buszok után 20 000 Ft/év a befizetendő összeg.

A megyei matricák területi érvényessége

csomópontszám és szelvényszám szerint ide kattintva érhető el