Szlovéniában is más az útdíjak szabása, mint itthon, és Magyarországhoz hasonlóan bizonyos szakaszokon az összes járművezető köteles útdíjat fizetni. A 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó járművek Vinjeta autópálya matricát használnak. A szlovén útdíjat a jármű típusa szerint határozzák meg, és ÁFA-köteles.

A szlovéniai pályamatricát meg lehet vásárolni Magyarországon egyes MOL benzinkutakon és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. irodáiban, az Autoclub Travel irodáiban, Szlovániában pedig MOL, OMW, INA, Petrol benzinkutakon, Spar áruházkaban, határállomásokon, egyes trafikokban és a DARS irodáiban és díjfizetési pontjain. Az érvényesített, díjfizetést igazoló matricát a szélvédőn belülre, jól látható helyre kell ragasztani.

A heti autópálya matrica 15 euróba, vagyis körülbelül 4500 forintba kerül, és hét egymást követő napon érvényes, a kezdőnapot is beleértve. Havi autópálya matrica 30 euróba, azaz körülbelül 9000 forintba kerül. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban ugyanazon nap 24 óráig. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik (tehát február esetében például 28 utánra esne, vagy más, 30 napos hónapok esetén 31-re), a hónap utolsó napjának 24 óráig.

Az éves autópálya matrica ára 95 euró, ami nagyjából 28500 forintot jelent, és az előző év december 1-jétől a tárgyévet követő év január 31-ig, összesen 14 hónapig érvényes. A forintban leírt árak természetesen változhatnak az árfolyam változásának megfelelően, lehet kevesebb, de lehet több is. A hazai értékesítési pontokon az itt feltüntetett összegektől eltérhetnek az árak.

A motorkerékpárokra más díjszabás vonatkozik, ami valamivel olcsóbb, mint a személyautókra vonatkozó tarifák, viszont nincs egy hónapos matrica, csak egy hetes, fél éves, és éves. 2013-ban az egy hétig érvényes matrica ára 7,5 euró, azaz körülbelül 2250 forint, a fél évig érvényes matrica 25 euróba, vagyis 7700 forintba kerül, míg az egy évre szóló matricáért 47,5 eurót 14 250 forintot kérnek el. A matricák megvásárolhatók ugyanott, ahol az autós matricák.