Szlovákiában automatikus, elektronikus kapuk segítségével működő útdíjfizetési rendszer üzemel. Az útdíjat fedélzeti egységek (OBU, azaz on-board unit) segítségével számítják ki és szedik be.

Az útdíj előre és utólag is megfizethető. Az első esetben az OBU segítségével, Post-pay üzemmódban, egy meghatározott időszak és a ténylegesen megtett újdíjköteles szakaszok után kell fizetni. A második esetben pedig Pre-pay üzemmódban, a díjköteles szakaszok használata előtt kell feltölteni bizonyos összeget az OBU-ra. Az útdíj minden 3,5 tonnánál súlyosabb gépjárműre vonatkozik, és áfa terheli.

Az útdíjfizetés kötelező azon autópályákon és autóutakon, ahol az adott közúti jelzés szerepel. A nem díjköteles szakaszokat a jelzés alatt szereplő BEZ ÚHRADY felirat mutatja. Személygépkocsik esetén a tíznapos úthasználati díj 10, az egyhónapos 14, az egyéves pedig 50 euróba kerül. Amennyiben a sofőr díjfizetés nélkül használja az autóutat vagy autópályát, akár a díj tízszeresének megfelelő összeggel büntethető. A rendőrség a teherautókat, kamionokat és autóbuszokat kiemelten ellenőrzi, az ezek sofőrjei részére kiszabható büntetés 700 és 1655 euró között mozog.

Az elektronikus útdíjfizetési kötelezettség minden 3,5 tonna feletti gépjárműre vonatkozik. Az összeg függ a gépjármű kategóriájától, tengelyszámtól, illetve az emissziós osztálytól. A díj megfizetése kétféleképpen történhet: előre vagy utólag. Utóbbi esetben a kikalkulált újhasználati díjat az autósnak az adott elszámolási hónap végén kell megfizetnie. Az www.emyto.sk weboldalon található útdíjkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk a Szlovák Köztársaság Közlekedési, Postaügyi és Távközlési Minisztériumának Tt. 529/2009 számú rendelete által meghatározott útdíj összegét. Ennek kikalkulálásához meg kell adnunk a jármű emissziós osztályát, a gépjármű-kategóriát, az út megtételének dátumát és idejét, illetve az autópályákon, autóutakon és I. osztályú utakon megtett út hosszát. A kapott összeg tájékoztató jellegű.