Spanyolországba autóval menni Magyarországról nem kis vállalkozás, de mivel repülővel utazni drága és macerás, különösen egy egész család számára, sokan választják ezt a módszer – maximum kicsit tovább tart az út.

Egy ilyen utazást alaposan meg kell tervezni, mert azon túl, hogy hosszú, az útiköltség is igen borsos lehet, így nem árt, ha előre tudjuk, mire számíthatunk nem csak a benzinárak, hanem az útdíjak terén is. A spanyol autópályákat összesen több mint húsz különböző magáncég üzemelteti, ennek megfelelően a díjak is eltérőek.

Spanyolországban csak a 3,5 tonna feletti járművek után kötelező fix útdíjat fizetni, az útdíj ÁFA-köteles. Az ennél kisebb tömegű járművek sem használhatják azonban ingyen az utakat, számukra fizetőkapus rendszer van, azaz nem kell előre fizetni, csak az útba eső fizetőkapuknál. Horvátországhoz hasonlóan itt is szakaszok vannak, melyekre fizetni kell, az összeg a szakaszok hosszától függ, nagyjából 25 euróig, azaz körülbelül 7500 forintig terjedhet. Az alagutak és a hidak használatáért további díjakat számolnak fel.

Nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit engedünk meg magunknak az utakon, Spanyolországban ugyanis a közlekedési bírságok rendkívül magasak, 250–900 euró, vagyis 75 ezer és 270 ezer forint között mozognak. Ha a külföldi állampolgárok a helyszínen nem tudják kifizetni a bírságot, az autójukat akár le is foglalhatják, ezért érdemes betartani a szabályokat. Spanyolországban minden autóban kötelező a fényvisszaverő mellény megléte, ezt a rendőr bármikor kérheti!

Spanyolországon belül elég jó úthálózatot találunk, gyakran több mint 2-2 sávos autópályákkal, és szintén nagyon jó minőségű, akár többsávos gyorsforgalmi utakkal. Lakott területen belül Magyarországhoz hasonlóan 50 kilométer per órával, lakott területen kívül 90-nel, autópályán viszont csak 120-szal haladhatunk, erre mindenképpen figyeljünk oda. A spanyolok minimális, 0,5 g/l mennyiségű alkoholt engedélyeznek, de a nagy melegben jobban járunk, ha inkább nem fogyasztunk.