Németországban az útdíjfizetés a 12 tonnánál nagyobb tömegű gépjárművek sofőrjei számára kötelező. A díj összege a gépjármű tengelyeinek számától, illetve emissziós osztályától függ. Az útdíj nem áfaköteles.

Az országban elektronikus útdíjfizetési rendszer, azon belül pedig műholdas helyzetmeghatározó technológia működik. Az újdíjat háromféleképpen lehet megfizetni: manuálisan, egy internetes alkalmazás segítségével; kézi elszámolással, díjfizető terminálokon keresztül euroShell Card üzemanyagkártyával vagy a Toll Collect kártyával; illetve automatikusan az OBU, azaz a fedélzeti egység segítségével. Utóbbit a gépjármű fedélzetére kell felszerelni; ez kommunikál műholdon keresztül az elektronikus kapukkal, amelyek regisztrálják a gépjármű a díjköteles szakaszon való közlekedését; a megfizetendő útdíj összegét így kalkulálják ki.

Ha az úgynevezett Maut autópálya-használati díjat a gépjármű-tulajdonos interneten keresztül vagy a fedélzeti egység segítségével szeretné megfizetni, először regisztrálnia kell cégét és járműveit a rendszerben. Ez után kapja meg Toll Collect kártyáját, amellyel aztán fizethet. A kártya segítségével nem kell minden út során megállnia, hogy fizessen; egyszerűen beszereltet egy fedélzeti egységet, és a továbbiakban automatikusa fizeti az útdíjat; ezzel megkönnyítheti és lerövidítheti a folyamatot saját maga számára.

Az útdíj mértéke emissziós osztálytól és súlytól függően 9–14 eurocent kilométerenként. Egy, a német állammal kötött szerződés értelmében az útdíjak beszedését egy magáncég, a Toll Collect GmbH végzi. Az útdíjak ellenőrzése mintegy háromszáz, infravörös lámpával ellátott detektorral, illetve nagy felbontású kamerákkal történik, amelyek a gépjármú rendszámának rögzítésével vizsgálják meg a díj befizetésének meglétét. A díj rendezését a hatóság munkatársai is ellenőrzik háromszáz mobil járművel. A díj elmulasztása esetén a bírság mértéke akár 500 kilométernyi útra fizetendő összegnek megfelelő euró is lehet.