Ha autóval megyünk egy idegen országba, nem árt tájékozódni az ott jellemző útdíjakról, ugyanis ha erről megfeledkezünk, csúnyán megüthetjük a bokánkat, könnyen érhet kellemetlen meglepetés, ha kézhez kapjuk a büntetést, vagy ha a helyszínen kell szembesülnünk azzal, hogy szűk lesz a büdzsé. Az alábbiakban a Lengyelországgal kapcsolatos szabályokat, útdíjakat szedtük össze.

Lengyelországban a kijelölt főútvonalak, gyorsforgalmi utak és autópályák használatáért minden 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjármű és nyolcnál több személy szállítására alkalmas busz után a megtett úttal és a gépjármű környezetvédelmi osztályával arányos útdíjat kell fizetni az új – viaTOLL – elektronikus útdíj rendszeren keresztül. A díjfizetéshez a viaTOLL készülék szükséges, melyet a szélvédő belső oldalához kell rögzíteni. A kis készülék tárolja a gépjármű áthaladásának időpontját a főútvonalak, az autópálya vagy gyorsforgalmi út fizetőkapujain.

Lengyelországban összesen 1160 kilométernyi autópálya áll rendelkezésre, az A1-es, A2-es, A4-es, A6-os autópályák mindenki számára fizetősek, ezeken fizetőkapus rendszer van: nem előre kell fizetni, hanem a kapuknál, helyben. Bár Lengyelország hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, nem árt, ha erre a célra tartunk magunknál készpénzt, ugyanis nem mindenhol tudunk kártyával fizetni. A 3,5 tonna össztömeg feletti járműveknek érvényes úthasználati díjfizetést igazoló matrica birtokában nem kell további autópályadíjat fizetniük az A2 és A4 pályákon. Fontos, hogy a matricát pontosan töltsük ki, mert a hibásan vagy hiányosan kitöltött matricát az ellenőrző hatóság automatikusan érvénytelennek tekinti.

A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek fizethetnek egynapos, egyhetes, egyhónapos és egyéves úthasználatért is. Az elkért összeg a tengelyek számától és a tömegtől, valamint a besorolástól függ. Ezek alapján napi 9 és 27 zloty, vagyis körülbelül 630 és 1890 forint között mozog, a heti díj 30 és 120 zloty, azaz nagyjából 2100 és 8400, a havi 70 és 275 zloty (4900, illetve 19 250), az éves pedig 450 és 2500 zloty (31 500 és 175 000 forint) között lehet.