Csehországban 2007 óta minden 3,5 tonnánál nagyobb súlyú gépjármű vezetőjének útdíjat kell fizetnie – azelőtt, valamint az ennél könnyebb járműveknek azóta is matricát kellett, illetve kell beszerezniük.

A díjak beszedése automatikusan, elektronikus úton történik, fedélzeti egységek (OBU, azaz on-board unit) segítségével, amelyet a járműbe kell beszereltetni. Az eszköz visszatérítendő biztosítéka 1550 cseh korona, amelyet Eurowag kártyával lehet kifizetni. Ez az egység műholdas jelekkel kommunikál az elektronikus kapukkal, amelyek a rendszám alapján regisztrálják a járművet, illetve ellenőrzik a díj befizetésének megtörténtét. Az útdíj nem áfaköteles.

A díjat kétféleképpen lehet megfizetni; előre és utólag. Az első esetben, Pre-pay formában a díjköteles szakaszok használata előtt egy bizonyos összeggel fel kell tölteni az OBU-t, és a szükséges díj erről az egyenlegről kerül levonásra a ténylegesen megtett útszakasznak megfelelően. A Pre-pay díjfizetés a disztribúciós pontokon, a fizetős szakaszra való behajtás előtti töltőállomásokon bonyolítható le. Utóbbi esetben pedig, a Post-pay üzemmód segítségével, szintén az OBU felhasználásával, a díjat a sofőr ugyancsak a valóban megtett távolság után fizetni. A Post-pay rendszerbe a gépjármű-tulajdonosok Csehországban összesen tizenöt helyszínen, az úgynevezett Post-pay kapcsolattartó helyeken, illetve az Eurowag segítségével regisztrálhatnak.

Az Eurowag igénybe vételével az autósok az új járművek online regisztrációjának köszönhetően a szükséges adminisztráció nagymértékben leegyszerűsödik; a gépjárművezetők a cseh autópályadíjak legjobb fizetési feltételeiben részesülnek; illetve az online kimutatások jóvoltából az autópályadíjak áttekinthető számlázása könnyedén megvalósítható. Az útdíjak megfizetését a táblákba épített infravörös ellenőrző fények, illetve kamerák segítségével, illetve a hatóság közreműködésével ellenőrzik; a díjfizetés nélkül közlekedő sofőröket bírsággal sújtják.