Ausztriában az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon való közlekedés 1997 óta díjköteles, a következő utak kivételével: az S5-ös autópálya Grafenwörth és Krems an der Donau közötti szakasza, illetve az A12-es autópálya a kiefersfeldeni határátkelő és a Kufstein-Süd csomópont közötti része (azaz ez a szakasz is díjköteles, ám a díj kiegyenlítését itt nem ellenőrzik).

Az úthasználati díjat matrica vagy GO-Box formájában lehet megfizetni. A motorkerékpár- és személygépjármű-tulajdonosoknak az előbbi, míg a tehergépjármű-vezetőknek az utóbbi megoldást kell alkalmazniuk. A matricát trafikokban, benzinkutakon, illetve az ARBÖ és az ÖAMTC autókluboknál lehet beszerezni. Tíznapos, kéthónapos és egyéves matricák egyaránt kaphatók.

Az országban automatikus útdíjfizetési rendszer működik, a díj mértékét elektronikus kapuk segítségével kalkulálják ki, amelyek rendszám alapján figyelik a járművek a díjköteles szakaszokra való fel- és lelépését. A 3,5 tonnánál súlyosabb tehergépjárművekre a fedélzeti egységek helyett használt úgynevezett GO-boxokat kell felszerelni; az ennek segítségével kiszámított útdíjat kétféleképpen lehet megfizetni: előre vagy utólag. Előbbi esetben Pre-pay formában kell feltölteni a GO-boxokat legalább 7, legfeljebb 500 euróval; a ténylegesen megtett távolság alapján fizetendő útdíj ebből kerül aztán levonásra. Utóbbi esetben pedig Post-pay formában, a valóban megtett útdíjköteles szakaszok után kell fizetni.

Az útdíj minden 3,5 tonnánál nagyobb tömegű gépjárműre vonatkozik, és áfával terhelt. A 3,5 tonnánál nagyobb tömegű gépjárművekbe az említett GO-boxot kötelező beszerelni. Az eszköz arra szolgál, hogy mikrohullámok segítségével rögzítse a gépjármű a díjfizető kapukon való áthaladását. A gépjárművek által fizetendő útdíj emissziós kategóriától és mérettől függ. A kéttengelyes tehergépjárművek és buszok által fizetendő díj kilométerenként 0,145–0,187, a háromtengelyeseké 0,203–0,2618, a négy- vagy többtengelyeseké pedig 0,3045–0,3927 euró plusz 20 százalék áfa.