122013jún

Likviditási problémákat okozhat az útdíj

Nem kizárt, hogy több fuvarozótársaság végét jelenti majd az e-útdíj bevezetése Magyarországon. A hazai úthálózat használatáért eltérő díjakkal számolhatnak a fuvarozók. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy több, mint 10 milliárd forintos kompenzációs csomaggal segíti majd a magyar fuvarozókat. Áchim Mihály Miklós okleveles gépészmérnök, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) tagja nyilatkozta, hogy a legfőbb probléma a rendelkezéssel, hogy az e-útdíjat előre kell finanszírozni a fuvarozóknak.

Ha egy Békéscsaba–Budapest-Békéscsaba fuvart nézünk, ott a szállítmányozó cégeknek a pluszköltsége több mint 33 ezer forint lesz. Havonta ez a pluszköltség meghaladja a 704 ezer forintot is. A fuvarozási, kereskedelmi ágazatban a legrövidebb fizetési határidő 30 nap, de az átlagos kifizetések 45 napra tehetők, viszont a 60 napos határidők sem ritkák. Ezt figyelembe véve az adott cégeknek súlyos likviditási problémáik lehetnek, akár a viszonylati jegy megvásárlásával fizetnek, akár a fedélzeti egységen keresztül, lényeg, hogy előre kell, hogy megtörténjen az út használatarányos díjának megfizetése.

A közeli Ausztriában és Németországban utólagosan fizetnek a fuvarozók az út használatáért. Az e-útdíjból keletkező pluszköltségeket a fuvarozók nagy valószínűsítéssel továbbhárítanák a fogyasztókra. Az biztos, hogy a díj bevezetése utáni 6 hónap elég nehéz lesz. A megbízók az áthárított terheket nem feltétlenül tudják vagy akarják átvállalni. A cégeknek viszont még akkor is el kell vállalniuk a megbízást, ha abból nem tehetnek nyereségre szert. A cégek átlagosan 210-240 forintért dolgoznak kilométerenként, 2-7 %-os adózás utáni nyereséggel.

A viszonylati jegy megvásárlásával is merülnek fel még további kérdések. Van, hogy a sofőröknek meg kell majd állniuk, bizonytalan még az is, hogy a kijelölt megállóhelyeknél mennyi várakozásra lesz majd szükség. Illetve az is kérdéses, hogy mi történik akkor, ha éppen valami oknál fogva, legyen az baleset, terelés, útirány módosítás stb. miatt, változtatni kell az útvonalon, ami már előre ki volt fizetve.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *