242018dec

2019-es változások az e-matrica rendszerben (összefoglalás)

2019-ben változások lépnek életbe a hazai díjköteles úthálózat használatára vonatkozóan. A díjfizetős szakaszok teljes listáját az e-matrica rendszerben a 37/2007. (III.26.) GKM rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Új díjköteles szakaszok

Január 1-jétől két új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza a korábbi 1356 km-ről közel 1380 km-re nő.

Az új szakaszok:

  • M35 autópálya (481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az
  • M4 autópálya (Berettyóújfalu – 47. sz. főút, 3,7 km).

A járműszerelvényekre vonatkozó változások

Ezen kívül több ponton módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás. Fontos újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriába tartozó járművekre 2019-től a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés egyszerűsíti az autósok életét, mivel a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

Változott a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértéke is: az új szabály értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik. Akkor is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány pedig nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

Matricavásárlás online

A matricavásárlás bankkártyával vagy átutalással a https://e-autopalyamatrica.hu portálon akár regisztráció nélkül is elvégezhető díjmentes kiegészítő szolgáltatások igénybe vételével (balesetbiztosítás, üzemanyagkártya), továbbá SMS-ben, applikációk segítségével, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél is megoldható.

Korábbi lényeges változások

Az alábbiakban megtalálja a 2018-as évben korábban bekövetkezett leglényegesebb változásokat.

Nőtt a 10 napos matricák ára

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete értelmében 2018. október 1-től – a D1M (motorkerékpár) kategória kivételével – valamennyi díjkategóriában változik a 10 napig érvényes heti jogosultság ára. A D1 kategóriában 2975 Ft helyett 3500 Ft, a D2 kategóriában 5950 Ft helyett 7000 Ft, a B2 díjkategóriában 13 385 Ft helyett 15 500 Ft, míg az U díjkategóriában 2975 Ft helyett 3500 Ft lett az új ár. A többi e-matrica típus továbbra is változatlan áron érhető el.

Kedvezményes havi motoros e-matrica

A 2018. január 1-én módosított díjrendelet (36/2007. (III. 26.) GKM rendelet) 2018. május 1-től érvényes rendelkezése értelmében új termékkel bővült az úthasználati jogosultságok palettája. A motorkerékpárt használók a heti e-matricát eddig is fél áron válthatták meg. Az évközi jogszabályváltozás a motoros szezon kezdetére lehetővé tette a kedvezményes havi jogosultság megvásárlását is. A havi motoros e-matrica ára bruttó 2500 forint.

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

Matricavásárlás online

A matricavásárlás bankkártyával vagy átutalással a https://e-autopalyamatrica.hu portálon akár regisztráció nélkül is elvégezhető díjmentes kiegészítő szolgáltatások igénybe vételével (balesetbiztosítás, üzemanyagkártya), továbbá SMS-ben, applikációk segítségével, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél is megoldható.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *