Melyek a leggyakoribb problémák és befizetés kapcsán rendre elkövetett hibák, tévesztések?

Nagyon sokan még most sem figyelnek oda kellő időben arra, hogy az e-matrica megváltását időben, tehát még az adott fizetős útszakaszra való belépés előtt megoldják. Mivel utólagos, vagy más értelmezés szerint visszamenőleges fizetésre nincs lehetőség, sajnos mulasztásnak minősül a kései befizetés is.

Ügyelni kell arra is, hogy az adatok megadása során, a jogosultságot ellenőrző szöveghelyeken pontos információk kerüljenek hivatalos bevezetésre. Itt a legfontosabb pont természetesen a rendszám. A rendszám felségjelzése a mérvadó, nem pedig a jármű tulajdonosának nemzetisége. Az ellenőrzések zökkenőmentessége is nagyban múlhat ezen. Figyelni kell ugyanakkor arra is, hogy ékezetes karakterekre nem lehet e-matricát váltani. Ha a rendszámban ö, ü karakterek is előfordulnak, azokat ékezetek nélküli formában köteles megadni az igénylő (ennek megfelelően ö helyett o, ü helyett u karakterek szerepeljenek).

Téves karaktermegadás esetén van lehetőség a büntetés elkerülésére, de legfeljebb 3 hibás karakter utólagos korrigálásával, mely azonban már kizárólag személyes ügyintézéssel lehetséges.

Ilyenkor tévesztett jogosultságonként 1470 Ft-ot kell fizetni, s a befizetéseket igazoló csekket javallott megőrizni minimum egy évig, de a biztonság kedvéért mindaddig, amíg az adott útszakasz a tervek szerint még használatban lesz.